Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Възможно ли е наистина да отслабнете в парна баня и как да го направите

15 май 2024, 10:00 часа

Банята е не само място за релакс, но и място, където тялото е изложено на интензивни температурни промени. Много хора смятат, че паренето в сауна може да замени правилното хранене и упражнения в борбата за стройна фигура.

Видове бани

Преди да се потопите в дискусия за ефектите на сауните върху теглото, важно е да разберете разликите между видовете сауни.

·       Турска или хамам. Този тип сауна се основава на висока влажност и ниска температура. В хамама въздухът е със 100% влажност, което е благоприятно за отваряне на порите на кожата.

·       Сауна или финландска баня. Това е суха, гореща среда с повишени температури, без пара. Основният ефект е повишаване на телесната температура.

·       Японска баня или сенто. Екзотична за нас визия, при която се набляга на обливане и потапяне в гореща вода след обтриване на кожата.

·       Руска баня. Отопление на стаята с печка на дърва, създаване на пара и използване на метли за масаж.

Каква е разликата между парна баня и сауна?

Ползи от ваната

Независимо от вида на ваната, тя помага за разширяване на кръвоносните съдове, отваряне на порите на кожата и ускоряване на метаболизма. Фитонцидите от метлите се борят с микробите, а контрастните процедури укрепват имунната система.

Как да отслабнете в банята?

Ускоряване на метаболизма:

-      Когато сме в сауна, тялото ни претърпява резки температурни промени. Преходът от гореща парна баня към студен душ или обливане със студена вода принуждава тялото да работи активно, за да поддържа оптималната температура. Това ускорява метаболизма ви, което може да помогне за изгарянето на калории.

Подобрено кръвообращение:

-      Използването на метли по време на парене в сауна помага за подобряване на кръвообращението и разширяване на капилярите. Това спомага за подобряване на притока на кислород и хранителни вещества към вашите клетки, което може да помогне за по-ефективното изгаряне на мазнините.

Премахване на токсините и излишната течност:

-      Изпотяването по време на паренето помага да се отървете от токсините и излишната течност в тялото. Това може да доведе до лека загуба на тегло чрез премахване на излишната вода.

САУНА И ПАРНА БАНЯ: Как всяка от тях влияе различно на тялото ви

Подобрена еластичност на кожата:

-      Редовните посещения на банята помагат за подобряване на еластичността на кожата. Това е особено важно по време на загуба на тегло, за да може кожата да се адаптира по-добре към промените във формата на тялото.

Релакс и намаляване на стреса:

-      Къпането също ви помага да се отпуснете и да облекчите стреса, което може да помогне за намаляване на нивата на хормона кортизол. Високите нива на този хормон са свързани с натрупването на мазнини в тялото, особено в коремната област.

Поддържане на здравословен начин на живот:

-      Редовните посещения на сауната могат да ви вдъхновят да поддържате здравословен начин на живот като цяло.

Противопоказания и правила

Преди да посетите банята, е важно да помислите за здравето си. Сърдечно-съдови заболявания, хипертония и някои други състояния могат да бъдат противопоказание за посещение на банята.

Важно е да избягвате да пиете алкохол след парна баня, тъй като това може да повлияе негативно на здравето на сърцето и кръвоносните съдове.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес