Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вредна за здравето закуска: 4 от основните ви грешки

20 септември 2023, 16:00 часа

Някои от сутрешните ни хранителни навици вредят не само на фигурата ни, което и без това е важно, но и на имунитета ни. Време е да промените нещо - ние ще ви кажем какво точно може да липсва на вашата закуска.

Каква трябва да бъде закуската  - обилна или лека, ако не ви се яде - диетолозите все още спорят. Но абсолютно всички са съгласни, че трябва да е полезно. Обикновено гледаме на храната от гледна точка на вредата за фигурата. Но неправилната закуска може дори да навреди на имунитета ви.

Какво не му е наред от здравословна гледна точка?

1. Много захар

Когато визираме полезна закуска, нужно е да вземете предвид, какво е е количеството захар в нея. Много храни за закуска – сладки зърнени храни, печива, палачинки, вафли и др. – съдържат много захар и консумацията на твърде много захар с течение на времето може да повлияе отрицателно на белите кръвни клетки, които участват в борбата с инфекциите. Това означава, че ще бъдете по-податливи на заболяване.

Дори и да нямате много сладки храни, погледнете по-отблизо колко захар добавяте към кафето или чая, какво слагате в кашата или какво поръсвате/поливате върху палачинки или чийзкейкове.

Излишната захар също вреди на кръвоносните съдове, мозъка, зъбите и, разбира се, на фигурата.

7 здравословни (и вкусни) закуски, които подобряват работата на мозъка

2. Няма достатъчно протеин

Протеинът е от значение за имунитета и фигурата, така че е важно да приемате достатъчно количество от него на закуска.

Много храни за закуска, като печивата, са с много въглехидрати, но с доста ниско съдържание на протеини, така че добавянето на храни с високо съдържание на протеини като яйца, мляко или тофу към вашата диета може да ви помогне да поддържате здравето си.

Протеинът е важен за ситостта. Когато имате достатъчно от него на закуска, няма да искате да посегнете към нещо друго след час.

3. Ниско ниво на витамин D

Витамин D е важен компонент за укрепване на имунната система. Освен това е особено необходим в началото на деня, тъй като се приема по-добре и ободрява. По нашите географски ширини това е един от основните витамини, който се намира в храните или под формата на добавки —  имаме нужда от него през цялата година.

Източници на веществото могат да бъдат продукти като сьомга, овесени ядки, яйца, мляко. Не пропускайте да ги включите в закуската си.

По колко овесени ядки трябва да се ядат за закуска?

4. Бързо хранене

Да, понякога можете да закусите извън дома. Но не трябва да ставате чест посетител на заведенията за бързо хранене, независимо колко вкусно и достъпно е всичко там. Такава закуска е истинска вреда не само за вашата фигура, но и за вашето здраве като цяло.

На първо място, бързото хранене съдържа много сол, а това е много вредно. Солта в големи количества отслабва имунната система.

Трансмазнините, които се образуват при постоянно дълбоко пържене, могат дори да причинят рак - ако злоупотребявате с тях. Струва ли си? По-добре си направете хамбургер и пържени картофи у дома.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес