Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вредят ли фитнес тренировките на нервната система?

22 февруари 2023, 16:21 часа

Здравните и медицинските експерти обичат да говорят за ефектите от физическите упражнения: подобрен мускулен тонус, по-силно сърце и бели дробове, и по-здрави стави. Но една недооценена и много полезна полза от тренировките е въздействието им върху мозъка и общата ни нервна система. И така, какъв е ефектът на упражненията върху нервната система? 

ПОЛЗИ ОТ УПРАЖНЕНИЯТА ЗА НЕРВНАТА СИСТЕМА

Знаем всички начини, по които упражненията могат да ни бъдат от полза, когато става въпрос за укрепване на тялото и подобряване на здравето ни, но те също така помагат на нервната ни система по няколко начина.

Чистенето като начин да успокоите нервната система и мисълта

1. ПОМАГА ВИ ДА СЕ ОТПУСНЕТЕ

Вегетативната нервна система, механизмът, отговорен за подготовката ви за действие и за охлаждането ви след него, получава добра тренировка всеки път, когато правите упражнения:

Когато започвате тренировка, тялото ви за кратко активира симпатиковата система "борба или бягство": сърдечният ви ритъм се увеличава, храносмилането се изключва, а чувствителността към болка намалява.

След тренировката обаче тялото ви преминава в релаксирано, парасимпатиково състояние: Кръвоносните съдове се разширяват, дишането и сърдечната честота се забавят и храносмилането се възобновява.

С течение на времето изследванията показват, че вариабилността на сърдечния ритъм се увеличава, когато тялото ви реагира добре и на двата набора входни сигнали (парасимпатикови и симпатикови). Ниската стойност на вариабилност означава, че едната система доминира. Доказано е, че упражненията подпомагат способността на всяка система да комуникира ефективно.

Лекар: Това е най-полезната храна за нервната система на възрастните хора

2. ПОДДЪРЖА НЕРВИТЕ В СЪСТОЯНИЕ НА ДОГАДКИ И РАСТЕЖ

Упражненията ви карат да мислите, особено когато тепърва започвате. Силовите упражнения като клекове, напади и гребане, както и кардио упражненията, като бягане на пътека и танци, включват много мускули, десетки стави и хиляди километри невронни връзки. Освен че стимулират мускулите, упражненията стимулират и нервната система, което може да направи тренировката приятна."Нервите жадуват за новост", споделят експерти. Може да се чувствате неловко, след като тренирате, танцувате или играете баскетбол за първи път, но нервната ви система се запалва от новия стимул и вероятно сте в по-добро настроение заради това. 

МОГАТ ЛИ УПРАЖНЕНИЯТА ДА ИМАТ ОТРИЦАТЕЛНО ВЪЗДЕЙСТВИЕ ВЪРХУ НЕРВНАТА СИСТЕМА?

Упражненията са форма на стрес. Въпреки това, ако ги правите правилно, без да прекалявате и с подходящо възстановяване, ще стимулирате растежа не само на мускулите, костите и съединителната тъкан, но и на нервната система. Екстремните упражнения обаче могат да имат обратен ефект. Доведени до крайност, упражненията изтощават не само телата на спортистите, но и техните мозъци.

Това са най-добрите напитки за нервната система - пийте поне една от тях всеки ден

КАКВО КАЗВА НАУКАТА ЗА УПРАЖНЕНИЯТА И ТЯХНОТО ВЪЗДЕЙСТВИЕ ВЪРХУ НИВАТА НА ДОПАМИН?

Упражненията ви осигуряват здравословен удар от допамин. Хормонът на доброто настроение, който се свързва с удоволствието, мотивацията и надеждата, е част от причините, поради които се чувстваме по-оптимистично настроени и заредени след интензивна тренировка във фитнеса.Излагането на тези мини-допаминови скокове с течение на времето преструктурира системата за възнаграждение на мозъка ви. В организма ви циркулира повече допамин и едновременно с това системата ви става по-чувствителна към циркулиращия допамин. Това прави упражненията ефективно средство за подобряване на настроението, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план.

Изтощена нервна система – симптоми и как да се справим?

КАК УПРАЖНЕНИЯТА ПОМАГАТ В БОРБАТА С УМОРАТА?

Може би си мислите, че изразходването на енергия чрез упражнения ще ви умори, но всъщност е точно обратното. Едно скорошно проучване потвърждава това, което треньорите и редовно трениращите знаят от дълго време: Тренировките намаляват умората. Проучването установи, че това е вярно за много групи от населението, включително здрави възрастни, пациенти с рак и хора с диабет. Всички те са установили, че упражненията разсейват чувството на изтощение и ги правят по-бодри. Как става това? Изследователите смятат, че предизвиканото от упражненията повишаване на норепинефрина, серотонина и допамина, три енергизиращи невротрансмитера, които разсейват умората и увеличават енергията при изследвания върху животни, е причина за тези реакции при хората.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес