Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Внимание: Сауната може да сложи край на бъдещото бащинство

22 август 2024, 10:15 часа

Посещението на сауна отдавна се смята за супер здравословно събитие. Въпреки това, то може да има обратен ефект върху нивата на тестостерон и мъжката плодовитост. Разбира се, ако злоупотребявате.

При повишени температури мъжът става като че ли временно безплоден. Дори отопляемите седалки за кола могат да имат същия ефект, ако използвате тази опция в колата твърде често. Според експерти важно е всички мъже да помнят това, особено ако вече имат проблеми със зачеването.

Какво е ановулация и защо води до безплодие ?

Как действа „парната баня“?

Всичко се дължи на топлинния ефект върху органите на скротума на мъжа, което има лош ефект върху функцията на тестисите и директно върху производството на сперма. Въпреки всички лечебни ефекти на банните процедури за мъже и жени, умерените температурни условия са по-полезни за мъжката репродуктивна система.

Според уролога, оптималната температура за работа на тестисите е 34 градуса по Целзий, което е по-ниско от нормалната телесна температура. Следователно, не напразно природата е направила  така, че да са разположени извън, а не вътре в тялото.

Само при тази температура тестисите могат да произвеждат достатъчно количество тестостерон и сперма. Тъй като температурата вътре се повишава, развитието на сперматозоидите се нарушава, броят им и подвижността намаляват. В резултат на това, след като попаднат в женското тяло, те умират в кисела среда, без да достигнат яйцето. В същото време, производството на тестостерон намалява.

Оказва се, че прекалената страст към сауната може да причини безплодие и дори еректилна дисфункция при мъжа.

Въпреки това, не трябва да се смята, че „методът на контрацепция за баня“ е надежден. Освен това, не предпазва от инфекции, предавани по полов път.

За кои хора сауната е много опасна?

Още две неочаквани причини за провал

В допълнение към приемането на определени лекарства, носенето на тясно бельо или честия стрес, по-малко очевидни външни причини също могат да повлияят на мъжката сила. Някои може дори да не знаят за тях.

Провалите на мъжа в леглото могат да бъдат свързани например с:

·       излишно кафе. И така, 2 чаши кафе на ден могат да предпазят от еректилна дисфункция, но пиенето на повече от 2-3 чаши е опасно - има риск от проблеми със сърцето и ерекцията;

·       лоши зъби. Всеки втори мъж с еректилна дисфункция е страдал или страда от хроничен пародонтит. Установено е, че това възпаление отслабва мъжкото тяло и имунната система, което води до риск от сърдечни заболявания и импотентност.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес