Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Внимание! Сарказмът убива!

09 ноември 2020, 15:52 часа

Едва ли има човек, който да не е чувал за силата на убеждението, както и че ако света се възприема песимистично, това може да привлече лоши неща в живота ни. Дали това е така наистина, може да прецени всеки, факт е обаче, че нашата вътрешна нагласа всъщност оказва пряко влияние върху самочувствието и здравето ни.

Ново проучване на американските учени от университета в Тенеси установява, че саркастичните хора, които вече са претърпяли инфаркт и са оцелели от него, са много по-застрашени от сърдечен удар отново, при който съществува по-голям риск за летален изход.

В експеримента са участвали 2300 души, на които с помощта на специален тест е била измерена враждебността, като след това състоянието им е било проследявано в продължение на 2 години.

По време на изследването се е установило, че тези хора, които са имали песимистична настройка и дори цинично поведение към другите, са били много по-изложени на сърдечен удар.

Друго проучване пък докавза, че саркастичните и нервни хора са предразположени към редица болести, включително и на нервната система. Този тип хора подлагат здравето си на много повече риск ако в допълнение на поведението и мислите си те пушат, пият или водят нездравословен живот. Установено е, че негатовно настроените хора имат много по-високи нива на адреналина, триглицеридите и холестерола, което е една от причините да се предразположени към повторен сърдечен удар.

Може би точно затова е важно да гледаме позитивно на живота, пред каквито и препятствия да ни изправя той.

Вероника Чанева
Вероника Чанева Отговорен редактор
Новините днес