Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вкусен, лесен и плътен – най-вкусният бананов крем карамел - РЕЦЕПТА

28 ноември 2021, 18:15 часа

Крем карамелът е един от най-лесните за приготвяне десерти, а и е много вкусен. У нас определено е известен и разпространен, а и по целия свят също. Ние по-скоро залагаме на класическата версия с мляко, яйца и захар, а по света можем да преоткрием най-различни варианти на крем карамел с добавени плодове, подправки, ядки, аромати, ликьори и т.н. 

Ако искате да разнообразите един от традиционните и любими десерти, днес сме ви приготвили вариант на крем карамела с банани. Вкусен, лесен, плътен и ароматен. Нека видим и рецептата:

Необходими продукти:

За приготвянето на бананов крем карамел ще са ви нужни продуктите:
•    6 яйца;
•    1 л прясно мляко;
•    6 супени лъжици захар за самия карамел;
•    3-4 супени лъжици захар за сместа;
•    1-2 банана по избор.

Начин на приготвяне:

Започваме с приготвянето на карамелизираната захар. Добавете 6-те лъжици захар и карамелизирайте. Ако се притеснявате да не изгори, добавете към тях и една лъжица вода и разбърквайте, докато водата не се изпари. След това си пригответе подходящите купички и разпределете получения карамел в тях.
Започнете с разбиването на яйцата и постепенно добавяйте останалите 3-4 лъжици захар в сместа. След това добавете и предварително намачканите банани в сместа.

Всичко получено до момента прибавете към прясното мляко. Разбъркайте добре, а може и директно да пасирате, за да се смесят добре всички съставки. Вече сте готови да разделите получената смес в купичките с карамела. Купичките наредете в тава, като след това я напълните до средата с топла или хладка вода.
Печете на 150 градуса за около един час или до получаването на златиста коричка. След това изчакайте десертът да изстине, потопете купичката в гореща вода и обърнете крема в чиния. Бон апети!

Съвети за приготвянето на крем карамел с банан

Още един интересен вариант на тази рецепта е да не добавяте бананите в самата смес, а да ги карамелизирате и да ги оставите на дъното на купичката, след което да залеете с обикновената смес за крем карамел. По този начин бананите ще останат на повърхността на крема, което може да ви допада повече естетически.

Ако предпочитате консистенцията да не е гладка, а да усещате парченца банан – не намачквайте прекалено плода и не пасирайте сместа. Нарежете на малки парченца банана и така го добавете към останалите продукти.
За по-остър и приятен аромат може да добавите няколко капки ванилия към сместа за крема.
Декорирайте по ваш вкус – с различни плодове, сладолед, ядки, шоколад – вариантите са много, развихрете кулинарното си въображение!

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес