Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вижте защо трябва да лекувате гъбичките НАВРЕМЕ!

30 август 2021, 09:50 часа

Гъбичките, или медицинското им наименование – микоза, са заболяване, което има около 300 000 разновидности в природата. От тях около 200 са възможни да причинят щети върху човешкия организъм, като пораженията варират от локални до системни. Гъбичките могат да се заселят в почти всяко едно място от тялото ни, стига да има подходящите условия за тяхното развитие. В тази статия ще ви представим защо е добре гъбичните инфекции да се лекуват навреме.

Ето как да се справим с досадните гъбички по краката

Погрешно е схващането, че микозата се появява единствено там, където нивото на лична хигиена е ниско. Може да се заразите, дори и да сте най – големите чистници на света. Вярно е, че личната хигиена е от основно значение, но съществуват и други фактори като например: слаба имунна система или диабет. Бойната задача за справянето с тези вредители се пада главно на имунната ни система. Тя е нашият щит срещу недоброжелатели. Ако обаче тя е отслабена, това дава предимство на инфекциите да се установят трайно в организма ни. Най – честите оплаквания, идващи както мъже, така и жени, се отнасят до гъбички, засягащи половите ни органи или определени зони от кожата (нокти, пръсти, скалп и др.).

Възможни симптоми:

· Честите оплаквания при гениталните гъбички включват: силен сърбеж, парене, зачервяване, подуване на областта, неприятна миризма. Тези симптоми са валидни едновременно за представителите на двата пола. Инфекцията може да се предаде по полов път или използване на обща хавлия, носене на чужди дрехи, посещаване на басейни. Обикновено се предписват мазила или свещички за вътрешно приложение (при жените).

· Гъбички по ноктите (онихомикоза) – изключително често срещано заболяване. Наблюдават се симптоми като: удебеляване на нокътя, ронливост, пожълтяване или покафеняване, неприятна миризма. Тук трябва да се заредите с търпение, защото гъбичките са доста упорити. Понякога е нужно лечение повече от 4-5 месеца.

· Гъбички по скалпа (Tinea capitis) – също се появяват често. Симптоми като: сърбеж, неприятна миризма, силно омазняване. Лечението може да продължи около 2 месеца с помощта на специализирани шампоани.

Важно е да се отбележи, че ако инфекцията не се лекува навреме, това ще доведе до попадането й в кръвта. Заразената кръв изисква употребата на лекарства с орален прием, тъй като тези за локално нанасяне едва ли ще успеят да се справят с вече разрасналите се гъбички. Най – общо казано, мазилата няма да постигнат желания ефект и е възможно да се приемат хапчета за определен период. Това, разбира се, ще го определи специалист-дерматолог, който най – вероятно ще ви накара да се подложите на изследване преди да ви изпише нужните медикаменти. Изследването може да е кръвно или взимане на секрет от засегнатата област.

Излекувай гъбичките със сода за хляб

Тази статия няма за цел да поставя диагнози. Ако забележите някои от посочените симптоми, консултирайте се с вашия личен лекар. Не се подлагайте на самолечение!

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес