Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВИДЕО: Разкриха принципите на кихането

27 ноември 2015, 13:01 часа

Американски физици изясниха какво се случва при кихане – как точно въздухът, слузта и слюнката променят формата си с движението в пространството. Новото изследване е представено на семинар по хидроаеродинамика на Американското физическо общество.

Учените вече са измервали скоростта и размера на разпръснатите капки слуз и слюнка (при изследване на разпространението на заболяванията), но резултатите от техните изчисления не се съгласували – преди всичко поради недостатъчно разбиране на първия етап на процеса.

За тази цел изследователите от Масачузетския технологичен институт накарали двама здрави доброволци да кихат 50 пъти пред високоскоростни видеокамери. Те ги накарали да кихат, като гъделичкали носовете им с перо.

Като пуснали записите на забавена скорост, учените начело с Линия Буруиба изяснили, че при излизане от тялото слюнката и слузта представляват "ивица" течност. След това този "лист" се разпада на "ивици", които се протягат в дълги "нишки" и чак след това се разсейват във вид на бацилоносни капки.

По-рано учените смятаха, че колкото по-голяма е капката, толкова по-далече ще отлети тя при кихане. Видеото показва, че кихащият човек изхвърля във въздуха цели газови облаци, които съдържат множество малки капки, а те стигат много по-далече, отколкото следва от уравненията на Нютон.

Смятало се, че големите капки отлитат по-далече от малките, тъй като те имат по-голям импулс, но аеродинамиката в облака била различна – малките капки циркулирали по-дълго в облака и се отдалечавали от него, а големите падали по-бързо.

В бъдеще изследователите планират да заснемат кихането вече в три измерения с помощта на девет камери. В експеримента ще бъдат привлечени вече болни доброволци, за да се сравни скоростта на разпространение на различните патогенни организми.

"Засега сме направили едва двуизмерен анализ, но разбрахме за много сложната триизмерна динамика на кихането, която предстои да изучим", казва Буруиба.

Заснемането на процеса на кихане е стара традиция – кадри с кихащ човек, направени през 1894 година, са първата кинокартина, получила авторски права – това е ням късометражен филм от Фред От, помощник на Томас Едисън, който го заснел с кинетоскоп, припомня Lenta.ru.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес