Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ватикана се възмути от авторските права върху дрехата на Майка Тереза

18 юли 2017, 17:10 часа

Прочутото бяло сари с трите сини ивици, носено от Майка Тереза, беше защитено с авторски права от монахини, което не беше посрещнато добре от един от най-високопоставените кардинали във Ватикана.

"Светата Майка Тереза от Калкута е универсален символ, възлюбен от вярващите (и) невярващите", заяви 85-годишният кардинал Хосе Сараива Мартинс, бивш префект на мощната Конгрегация за причините на светиите.

"Абсурдно е такси да трябва да се плащат на сарито й. Това е първият път, когато чувам нещо подобно", цитира думите му седмичникът „Панорама“, която излиза в четвъртък.

Сарито беше признато за интелектуална собственост на мисионерите на благотворителността от регистъра на търговските марки в Индия в деня, когато почитаемата католическа монахиня беше издигната за светица през септември миналата година.

Това означава, че онези, които използват изображения на сарито - от всичко, от книги и филми до календари - ще трябва да плащат.

„Със сигурност това не е почит към паметта на светеца“, каза кардинал Мартинс. „Панорама“ добави, че новината е разстроила мнозина във Ватикана до степен, че папа Франциск може да бъде принуден да вземе отношение по случая.

Бялото сари, носено сега от монахини, принадлежащи на мисионерите за благотворителност по целия свят, е символ на чистотата, а трите сини ивици представляват бедност, целомъдрие и послушание.

Майка Тереза спечели Нобеловата награда за мир от 1979 г. и е почитана по целия свят като символ за християнските ценности на саможертвата и благотворителността.

Тя прекарва целия си живот в Индия, първо преподава, а след това се грижи за умиращите бедни в продължение на десетилетия преди смъртта си през 1997 г. на 87-годишна възраст.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес