Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Важни съвети, за да поддържате костите си здрави

29 август 2021, 12:24 часа

Проблемите с костите могат да възникнат по всяко време, но с течение на годините те се задълбочават и рискът от проявлението им става все по-голям. Остеопорозата е често срещана, особено при дами. Ето защо трябва да намерите начини да поддържате костите си здрави. За късмет, тука имаме някои съвети  по въпроса.

Намалете количеството на приеманата сол – твърде много натрий в организма може да навреди на костите ви. Намалете солта до минимум. Отначало може и да не ви допада вкусът на храната, но с времето ще свикнете.

Консумирайте повече калций – и продуктите, които го съдържат. Той е техен градивен елемент и трябва да се набавя ежедневно. Ако сте на възраст до 50 години, имате нужда от 1000 мг дневно, а ако сте над 50 – от 1200 мг. Хапвайте повече млечни продукти, соя, тофу, бадеми, спанак, портокалов сок.

Хапвайте повече протеини – нека те винаги присъстват в менюто ви, защото са нужни на костите. Може да си ги набавите чрез храни като бяло месо, сирене, яйца, мляко, морски дарове, боб.

Прием на витамин D – освен от слънцето, трябва да измислите и други начини да си набавяте витамина, тъй като той е важен както за мозъчната дейност, така и за много други процеси в организма. Помага за усвояването на калция. Нуждаете се от 15 микрограма дневно, ако сте до 70 години, ако сте над – от 20 микрограма. Може да се набави от сирене и яйца, млечни продукти, риба тон, сьомга, черен дроб, зърнени продукти.

Откажете се от вредните навици – тютюнопушенето е един от тях. Никотинът оказва пагубно въздействие върху костите, ето защо е важно да се откажете от пушенето.

Следете килограмите си – хубаво е те да бъдат нормални за ръста ви. Не е препоръчително да отслабвате рязко, а да поддържате теглото си в нормални граници. Бързото качване на килограми също е опасно за костите и здравето като цяло.

Включете спорта в ежедневието си – всяка една активност е полезна, стига да не водите заседнал начин на живот. Опитайте да танцувате, ако фитнесът не е за вас. Може да ходите пеша повече време или да си правите дълги разходки сред природата. Това ще се отрази добре на мускулите.

Не злоупотребявайте с кофеиновите напитки – твърде много кофеин не е добре за костите, защото намалява тяхната маса. Приемайте по едно кафе на ден, не повече, за да бъдете здрави и да се чувствате добре.

Приемайте омега-3 мастни киселини – това са полезните мазнини, които съдействат за здравината и плътността на костите. Могат да облекчат болката при заболявания като ревматоиден артрит и остеопороза. Хапвайте повече морски дарове, орехи, чиа и мазни риби.

Приемайте колаген – той съставя 90% от костната плътност и е много важен за еластичността на кожата. Може да си го набавите по естествен начин чрез костен бульон, тиквени семки, яйца, цитруси, желатин, чушки и риба, а може да приемате и добавки.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес