Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В САЩ почват да дават велосипеди под наем на самообслужване

21 септември 2017, 08:22 часа

Велосипеди под наем на самообслужване бяха пуснати във Вашингтон от американската стартъп компания LimeBike съвместно с китайската Mobike, която предлага тази услуга в 180 страни със 7 млн. велосипеда.

Mobike пусна 200 колела във федералната столица на САЩ. LimeBike иска да предостави 400 велосипеда на разположение на потребителите. Тя присъства в 10 американски града с около 5000 колела под наем, пише БГНЕС.

Новата услуга във Вашингтон се ползва чрез приложение за мобилни телефони. На телефона се показва карта със свободните велосипеди в близост до потребителя. Достатъчно е да се сканира код, отпечатан на шасито на колелото, за да се дезактивира системата за защита от кражба. След като човек използва велосипеда и вече няма нужда от него просто трябва да го остави и да активира отново системата за защита от кражба.

Плащането на наема става също през приложението. Услугата струва един долар за половин час, а за студенти таксата е 50 цента. На приложението на Mobike клиентът може да види своя маршрут, времето за придвижване по него и дори изразходените при каране калории. Има и вградена GPS система, захранвана от динамо или със слънчев панел.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес