Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Успешен начин да използваме отровата като лекарство

28 декември 2021, 14:55 часа

Алтернативната медицина широко използва билкови отрови, те са особено популярни сред пациентите, диагностицирани с рак. Безопасността и вредата от народните методи бяха оценени от токсиколога Михаил Кутушов.

Хората са използвали отровите още в древността: с тяхна помощ те не само елиминирали съперниците и враговете си, мумифицирали мъртвите, но и се опитвали да излекуват безнадеждно болни  пациенти. Алтернативната медицина широко използва билковите отрови.  Смъртоносните вещества са особено популярни сред пациентите, диагностицирани с рак. Списъкът на обикновените отвари включва тинктури на основата на аконит, мухоморка, бучиниш. Безопасността и вредата от народните методи се изяснява от токсиколога и академик Михаил Кутушов.

Отровите са вещества, които могат да причинят както интоксикация, така и алергични реакции и да доведат до смърт. Но смъртоносният агент може да служи и като лекарство, всичко зависи от степента му на въздействие върху човешкото тяло.

„Лечението с отрови е препоръчително, но трябва да знаете много задълбочено как да се лекувате, за да не постигнете отрицателен резултат или дори да умрете в случай на предозиране “, казва токсикологът Кутушов.

Ако пациентът все пак реши да се подложи на лечение със смъртоносно вещество, той трябва стриктно да спазва препоръките на лекарите.

„Отровите трябва да се използват изключително предпазливо, след консултация със сертифицирани специалисти, които имат познания в областта на билковата медицина. Наложително е да се вземат предвид дозировките, които зависят от пола, възрастта и общото състояние на лицето “,  уточнява експертът.

Освен това, един последовател на тибетското медицинско училище отбелязва, че отровите могат да бъдат полезни само, ако се спазват ясни препоръки.

Важни фактори, които влияят върху лечебния характер на билковите отрови:

·         отчитат се времето на събиране на отровните билки и гъби, фазите на луната и циркадните цикли (циклични колебания в интензивността на биологичните процеси);

·         методи за сушене на растителните материали;

·         методи за приготвяне на лекарствен продукт;

·         дозировка;

·         последователност на приложение.

Авторът на научнопопулярни книги препоръчва възможно най-често да се свързвате с професионални лекари, но при лечение на хронични патологии трябва да се обмислят възможностите за алтернативна медицина, като се спазват всички мерки за безопасност при използване на смъртоносни отрови. В никакъв случай не трябва да се допуска стартиране на лечение без лекарско предписание, тъй като лесно може да се допусне фатална грешка.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес