Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Усеща ли котката ви болести и кои от тях може да излекува ?

04 юли 2023, 15:02 часа

Когато една котка мърка, тя създава вибрации, които действат успокояващо на човешката нервна система и помагат на хората да се отпуснат и да релаксират. Когато човек общува с домашния си любимец, неговото настроение се повишава, става по-весел и спокоен и по този начин е по-малко податлив на стрес и болестите, които се развиват от него.

Семействата, които имат котка или куче за домашен любимец, са по-силно свързани помежду си и по-лесно решават споровете, които възникват между тях. Също така домашните любимци задоволяват нуждата на човек от гушкане, докосване, нежност и ласка, което липсва на доста възрастни хора, които живеят сами.

Как да разберете, че котката ви се усмихва

Проучване, направено от австралийския институт за медицински изследвания Бейкър, показва, че хората, които имат домашен любимец, са с по-ниско кръвно налягане и по-нисък холестерол и съответно са по-малко изложени на риск от инфаркт или други сърдечно-съдови заболявания.

Има ли котешкото мъркане лечебна сила ?

Котешкото мъркане не само успокоява, но и припомня подсъзнателно на хората за старите времена, когато къща без котка и камина почти не е имало. Вибрациите по време на мъркане, действат успокоително на човешката психика. Така се намалява ежедневното напрежение и се понижават нивата на стрес. Котешкото мъркане не винаги е еднакво, то се различава, когато става въпрос за удоволствие или предупреждение на стопанина за определено заболяване. Когато котката усети болестта, мъркането ѝ зависи и от вида на заболяването.

Оказва ли котешкото мъркане благоприятно влияние върху астматиците ?

Честотите на котешкото мъркане са полезни за дихателните органи, което е важно за хората, които имат астма. Хронични астматици, които имат котка за домашен любимец, споделят, че откакто живеят с нея, са намалили значително лекарствата, които приемат за астма. Разбира се, котката има благоприятен ефект, ако човек няма алергия към космите ѝ.

5 често срещани грешки, които собствениците на котки допускат

Какво не знаете за котешкото мъркане ?

Според повечето хора котешкото мъркане показва, че животното е щастливо. Това обаче невинаги е така. Да, котките мъркат, когато ги галят или при контакт със своите малки, но те мъркат и при стресови ситуации или когато са ранени. Мъркането обикновено е с честота на звука от 25 до 150 херца. Интересен факт е, че вибрациите в тялото имат лечебна сила. Мъркането на котките увеличава плътността на костите им, а те имат нужда да ги поддържат здрави, защото водят по-спокоен и мързелив начин на живот.

Мъркането при котките не се използва само за самолечение. Те го използват и за манипулация, като мъркат, за да привлекат внимание към себе си и да получат храна.

 

 

Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес