Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ужасяващо инженерно чудо или „мост на мечтите“?

23 септември 2024, 10:00 часа

Една от най-спиращите дъха природни забележителности на Китай е живописният район Шизигуан, префектура Енши в китайската провинция Хубей, Той е известен не само с пейзажите си, но и с уникален обект, наречен „Дългият мост на мечтите“. Въпреки че – подозираме – тези, които шофират или минават по него, имат само една мечта: „Господи, само да стигна до другия бряг“.

Един ден група млади предприемачи се захващат с новаторска идея за защита на гората и насърчаване на устойчивия туризъм. Те решават да построят плаващ мост, свързвайки двете страни на гората и позволявайки на хората да се разхождат през реката, докато се наслаждават на спиращата дъха природа.

Плаващият мост е проектиран да бъде екологичен, изработен от естествени материали, които се сливат със заобикалящата среда. Младите предприемачи също инсталирали слънчеви панели и използвали екологични строителни методи, за да сведат до минимум въздействието върху екосистемата.

Тъй като посетителите започнали да се стичат в Шизигуан, за да стъпят на плаващия мост, общността започнала да осъзнава потенциала на екотуризма като средство за генериране на приходи и защита на природата. С новите приходи те успели да инвестират в по-нататъшни усилия за опазване и защита на околната гора от незаконна сеч и бракониерство.

„Дългият мост на мечтите“ е пуснат в експлоатация през 2016 г. Той е дълъг 500 метра, широк е 4,5 метра и е отворен за превозни средства до 2,8 тона и за пешеходци. Дълбочината под него е 60 метра. Този 400-метров мост се намира точно на река Синдздян и тези, които се осмелят да преминат пеша или с кола по него, ги очакват наистина уникални гледки – от двете му страни има скали, пълни с дървета и зеленина, а самият автомобилен водач или пешеходец има усещането, че буквално шофира/върви по вода.

Този мост е изработен от полиетиленови понтони с висока плътност. Те са запълнени с вода за допълнителна стабилност. Ето защо, ако шофьорите спазват обявеното ограничение на скоростта от 20 км/ч, следва да усещат само лекото люлеене на реката под тях. Ограничението на скоростта е, за да не се създава голяма вълна.

Технологиите, използвани за изграждането на моста, предотвратяват неговото обръщане. А за допълнително минимизиране на инцидентите, движението по моста е отворено само в едната посока. Но това не премахва изцяло нещастните случаи.

Така през 2023 г. миниван с осем пътници, който се движи по моста, проби парапета и падна в дълбоките води на река Синдзян. Тогава трима души успяха да излязат от колата и да доплуват до брега, но останалите петима загинаха. Обстоятелствата около инцидента все още не са ясни, но камера за наблюдение е заснела миниванът да се качва на плаващ мост и да се люлее силно, преди да пробие парапета.

След този инцидент плаващият мост временно е затворен, но сега отново приема преминаващи и е по-популярен от всякога. Хората от цял ​​Китай идват тук, за да изпитат нови емоции от шофирането по вода и просто да се възхищават на природния пейзаж.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес