Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Удобно за всички: Създаване на стая за деца от различен пол

26 септември 2023, 20:00 часа

Не всяко семейство има възможност да отдели стаи за разнополовите си деца, за да осигури на всеки лично пространство. Това обаче не означава, че е невъзможно да се оборудва стая за тях, така че и двамата да се чувстват комфортно. Ето как можете да направите това.

Интереси и предпочитания

Когато създавате дизайн на детска стая за две деца от различен пол, обърнете внимание на интересите и предпочитанията на всяко дете. На територията на детето трябва да има място за тези хобита. Ако, например, дъщеря ви е любител на творчеството и мънистата, тогава трябва да организирате маса с добро осветление за нея, където тя може да прави това. За сина, който е фен на Lego, трябва да отделите място за съхранение на конструктора и да го сглобява.

Всяко дете е уникално и има свои индивидуални нужди. Уверете се, че сте взели предвид тези нужди, когато създавате вашата детска стая. Например, едно дете може да се нуждае от специално място за четене или уединение, докато другото може да се нуждае от повече пространство за спорт и игри.

Оригинални идеи за украса на детската стая, които ще я превърнат в приказна

Зониране

Споделянето на територия е важен начин да се гарантира, че и двете деца се чувстват удобно. Ако стаята е малка, по-добре е да използвате двуетажно легло. Така едно дете ще има територия отгоре, а второто ще има територия отдолу.

Ако пространството позволява, рафтовете или шкафовете ще дойдат на помощ. Рафт за книги или играчки може да се използва за отделяне на едно легло от друго, създавайки лично пространство за всяко дете.

Друг вариант за разделяне на стая са преградите. Те трябва да са светлопропускливи, но не прозрачни. В този случай е по-добре да изберете един неутрален цвят за стаята и да използвате цветен декор и текстил, за да подчертаете дали принадлежи на момче или момиче.

Ако децата имат малка възрастова разлика и все още са малки, тогава е по-добре да разпределите обща зона за игри - за предпочитане на неутрална територия.

Топ 5 грешки в дизайна на детската стая

Цветове

Избирайки цветове, можете да декорирате стаята в един неутрален цвят или допълнително да я разделите с цветове. Изберете хубави, меки цветове, които си отиват. Например, за момиче можете да направите стените прасковено, розова пудра, млечно, а за момче - сиво, маслинено или синьо.

Текстил

Завесите, спалното бельо, покривките също са декоративни елементи, които могат да подчертаят индивидуалността на всеки обитател на стаята. Завесата може допълнително да раздели пространството. Интересен вариант за зониране е двуслойният текстил, от едната страна на стаята тъканта ще бъде един цвят, а от другата - друг.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес