Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени изследват: Как чаят от лайка влияе на диабета

18 септември 2024, 13:48 часа

Според медицински изследвания повече от един милион чаши чай от лайка се консумират всеки ден по света.

Препоръчва се основно за спокоен сън и душевен мир, но не само. Предварителните проучвания показват, че вдишването на пара, съдържаща екстракти от лайка, облекчава проблемите, причинени от инфекции на горните дихателни пътища. Лайката съдържа противовъзпалителни елементи, които могат да обяснят този положителен ефект.

Още: Учени твърдят, че високият холестерол уврежда костите: Ето какво трябва да ядете

Според специалистите лайката освен всичко друго се използва и за лечение на стомашни и коремни болки и като масло за лечение на рани, екземи и варицела.

Чай от лайка срещу диабет

Свойствата на чая от лайка непрекъснато се изучават в детайли, за да се открие възможно най-много за това фино цвете.

Скорошни проучвания са установили, че чаят от лайка понижава нивата на кръвната захар. Съставните вещества на цвета от лайка унищожават ензимите, които се активират в организма и способстват не само за появата на диабет, но и за увреждане на бъбреците и нервите.

„Редовната ежедневна консумация на чай от лайка по време на хранене има благоприятен потенциал за превенция и самолечение на хипергликемия и усложнения на диабета“, се казва в документ на британските здравни власти.

Разбира се, при лечението и профилактиката на диабета би било погрешно човек да консумира само чай от лайка.

Първата стъпка към превенция на диабета е да се уверите, че нямате наднормено тегло. Последното е пряк фактор за появата на диабет.

Още: Страдате от мигрена: Ето кои храни могат да предизвикат болката

Освен всичко друго, хората трябва да се хранят здравословно с плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, семена, кисело мляко, риба и здравословни мазнини. Трябва да се избягват преработени, бързи храни и такива с много мазнини и калории.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес