Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трите продукта които лесно ще заменят месото в менюто ви, защото са адски богати на протеин

21 септември 2022, 10:15 часа

Института по имунология твърди, че има непоносимост към някои продукти при около 65% от страдащите от алергии. Една от тях е към животински протеин и обикновено е свързана с млечните продукти, яйцата, но понякога това стига до крайност и човек не може да яде и месо, и риба.

Все повече и повече хора се придържат към вегетарианска диета и според много изследвания тя дори е полезна.

Какво количество протеин трябва да приемаме всеки ден?

Но тя има своите сериозни недостатъци, защото се проявява като липсата на основните източници на протеин (месо, птици, риба, млечни продукти). Те са ни необходими за добро функциониране на тялото и поддържане на здравето и с тяхното въвеждане трябва да намерим подходящия начин да ги заменим.

Киноа

Тя има най-малко 14 g протеин на 100 g продукт и превъзхожда елдата по протеини. Тя също е много богата и на витамини и минерали:

- манган;

- магнезий;

- фосфор;

- фолат;

- мед;

- желязо;

- витамини от група В;

- омега-3 мастни киселини.

Тофу

То се приготвя от пресечено соево мляко и 100 g от продукта съдържат 8 g лесно смилаем протеин. То е много полезно и е способно да направи някои от тези неща:

- предпазва тялото от вируси;

- има противовъзпалителен ефект;

- предпазва от развитие на патология на сърцето и кръвоносните съдове;

- участващи в протеиновия синтез.

Тофуто е универсална основа за много вкусни ястия: омлети, сандвичи с пълнозърнест хляб, гювечи, тофини, салати, десертни коктейли.

Кой е основният протеин, който изгражда косъма?

Нахут

Това е може би най-добрият зеленчуков заместител на месото и е с впечатляващ балансиран състав. Почти 30 g протеин, добър източник на фибри, витамини и минерали, включително бета-каротин, цинк, магнезий, желязо и фосфор, както и много растителни мазнини.

Нахутът е чудесен продукт за гарнитура, салати и за приготвяне на хумус.

Ния Петрова
Ния Петрова Отговорен редактор
Новините днес