Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трикове за лесно и бързо гладене на дрехите

17 февруари 2021, 10:25 часа

Лесното и приятно гладене започва много преди включването на ютията – още с изпирането и сушенето на дрехите. Тъкани, които се мачкат лесно и гладят трудно – памук, лен, коприна, вадете от пералнята веднага, щом тя спре своята работа. Ако ги оставите вътре, те ще се намачкат. Подобни тъкани е добре да не подлагате на сушене и центрофугиране, а да простирате мокри, изпъвайки ги на закачалки. Така ще улесните значително гладенето.  При самото гладене, може да приложите следните трикове, за да е то по-бързо, лесно и приятно.

- Не оставяйте дрехите да пресъхнат. Ако са съвсем леко влажни, то гладенето ще е много по-приятно  начинание.

- Гладете с пара, тъкани, които го позволяват. Гладенето може да се превърне в своеобразна ароматерапия, ако поставите във вода няколко стръкчета лавандула или ароматна билка, преди да я изсипете в ютията.

ГЛАДЕНЕ С ПАРА ИЛИ ЮТИЯ: КОЕ Е ПО-ЕФЕКТИВНО

- Пригответе си закачалки за вече изгладените дрехи. Топлите тъкани се мачкат много лесно. Поставете тези, които ще прибирате върху закачалки, веднага на тях след изглаждането, а ако съхранявате част от дрехите сгънати, то изчакайте да изстинат след гладене, преди да ги нагънете и приберете в шкафа.

- Ако дрехите имат маншети, ревери, яки, то те се гладят последни, след като сте готови с основната част на дрехата.

- Винаги пробвайте температурата на ютията върху малка част от дрехата, която не е видима. Така ще предпазите от изгаряне любимите си облекла.

- Научете правилата за гладене на различните тъкани. Кадифето се глади само на пара и то от опаката страна, при коприната, която е изключително деликатна, ютията не трябва да докосва дрехата директно, гладенето става през тънка кърпа, за да не бъде стопена и повредена материята. Вълнени, плетени тъкани не се гладят чрез движение на ютията, а само чрез притискане. Това ги предпазва от разтягане. При изкуствени и фини материи се работи на ниска температура, за да не ги „залепите“ върху ютията. Памукът е най-устойчив на висока температура, но изключително труден за гладене. Памучните дрехи гладете леко влажни и с включена функция пара на уреда.

- Хитър трик за перфектно и бързо изгладени ръкави, ако нямате специална дъска, е употребата на тънки продълговати твърди възглавнички, които може да си направите и сами от няколко парчета плат и непотребни парцали за пълнеж. Мушнете ги в ръкава и гладете с удоволствие.

- Шевовете на дрехите се гладят от вътрешната страна.

- За комфорт при гладенето температурата в стаята трябва да не е висока, необходима е и добра светлина, за да си осигурите видимост. Важно е гладачната маса да е удобна като височина, за да не натоварвате кръста, да има широк и тесен край, което значително улеснява гладенето, а ютията да не много тежка, за да не уморявате китките на ръцете си.

Приятно гладене!

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес