Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трик от главен готвач за премахване на миризмата на чесън от ръцете

21 октомври 2024, 13:32 часа

Приготвяте вкусно ястие, наслаждавате му се сърдечно, завивате всички съдове и се настанявате за вечерта. Естествено се връщате към мивката за цялостно измиване, но миризмата на чесън остава дори след измиване със сапун. Оказва се, че този здравословен, ароматен чесън има тенденция да се задържа и ароматът може да остане върху пръстите ви с дни, освен ако не знаете точно как да се отървете от тази безспорна миризма на чесън от ръцете си.

Най-добрите торове при засаждане на зимен чесън са тези

Защо миризмата на чесън продължава толкова дълго

Когато режете, нарязвате или смачквате чесън, той освобождава остро, мазно сярно съединение, наречено алицин, което не е водоразтворимо. Това мазно съединение може да се свърже с протеините в кожата ви и може също така да проникне по-дълбоко в кожата, което прави аромата изключително труден за премахване само със сапун и вода.

Продължителната миризма на чесън може да продължи часове или дни в зависимост от това на колко чесън са били изложени ръцете ви и колко често миете ръцете си.

Бързи начини да се отървете от миризмата на чесън от ръцете си

Обикновеният стар сапун и вода обикновено не са достатъчни, за да се отървете от миризмата на чесън от ръцете, така че ще трябва да опитате други методи за разграждане на съединението и неутрализиране на миризмата. Ето няколко изпитани и верни метода, които можете да опитате.

Утайка от кафе

Потъркайте малко утайка от кафе между ръцете си, за да неутрализирате миризмата.

Вода за уста

Водата за уста е ефективен метод за премахване на миризмата на чесън от ръцете ви. Алкохолът и другите антимикробни съставки помагат за разграждането на серните съединения, отговорни за дълготрайната миризма. Изсипете малко количество върху ръцете си, разтрийте ги една в друга и след това изплакнете.

Лимонов сок и препарат за съдове

Друг начин да премахнете миризмата на чесън от кожата си е да изстискате малко лимонов сок и малко препарат за съдове в ръцете си. Това може да помогне за неутрализиране на миризмата и отмиване на мазното съединение.

Богата реколта от зимен чесън: Ръководство стъпка по стъпка

Пръчка от неръждаема стомана

Да, неръждаемата стомана наистина работи, за да премахне тази продължителна миризма на чесън от пръстите ви. Смята се, че идеята зад използването на неръждаема стомана за премахване на миризмата на чесън е, че възниква химическа реакция между окислената повърхност на неръждаемата стомана и алицина.

Сода бикарбонат и вода

Паста, направена от сода за хляб и вода, също може да премахне миризмата на чесън. Комбинирайте равни части сода за хляб и вода, за да образувате паста, след което я нанесете върху ръцете си. Насочете се към особено миризливите зони, изчакайте няколко минути, след което изплакнете обилно.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес