Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Традиционната рецепта за пататник, излязла от тетрадката на баба

26 октомври 2022, 16:51 часа

Оригиналната рецепта за родопски пататник може би доста се е изменила в годините и на различните места, до където е стигнала. В крайна сметка колкото са къщите, толкова са рецептите - всеки добавя по нещо от себе си. Тази рецепта обаче със сигурност е една от най-вкусните, които ще опитате, особено ако сте фенове на вкусните картофки.

Ето така картофките стават деликатесът на масата

Продукти:

700 грама картофи

2 яйца

20 грама сирене

1/2 с. л. непълна сух джоджен

1/2 к. л. непълна хималайска сол

60 грама масло

Начин на приготвяне:

Първо обелваме и настъргваме хубаво картофите, разбъркваме ги със солта, като оставяме за пет минутки да престоят, а после с длани изстискваме шепа по шепа водата от тях.

Добавяме после към тях две яйца, сиренето натрошено и джоджена, а маслото разделяме на две, като едната половинка пускаме в тигана. Когато е разтопено, в него изсипваме леко сместа, притискаме и оформяме. 

Дебелината е добре да е около 2 см. След около 10 минутки пържене слагаме чиния върху тигана, която да поеме размера на пататника, слагаме ръка на дъното на чинията и обръщаме.

Не сте опитвали толкова ВКУСЕН родопски пататник

Сега слагаме в тигана и другото парче масло, изчакаме да се разтопи и слагаме пататник със суровата страна надолу, като отново пържим до готовност. 

Традиционно се сервира топъл и с кисело мляко, като разбира се това зависи изцяло от вашия вкус.

Да ви е сладко!

Ния Петрова
Ния Петрова Отговорен редактор
Новините днес