Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ТОП 5 основни грешки в домашната грижа за кожата

14 август 2024, 19:11 часа

Грижата за кожата е рутинна, но много приятна дейност, защото от качеството и редовността на домашните грижи зависи как ще изглеждат лицето, шията и ръцете ви в бъдеще.

Заради изобилието от често противоречива информация в интернет, много от нас, мечтаещи за младост и липса на несъвършенства, правят грешки в грижата за кожата си.

Ето пет основни грешки, които често се допускат.

1.       Грешен избор на продукти според типа кожа

За съжаление използването на козметика, която не е подходяща за вашия тип кожа, е най-честата грешка. От една страна, може да изглежда, каква е разликата за какъв тип кожа е кремът, след като основната му функция е да овлажнява?

Но козметиката, която не е за вашия тип кожа, може да доведе до обриви, сухота, лющене и дори възпаление. За да избегнете тази грешка, определете вашия тип кожа; ако се съмнявате, консултирайте се с козметик или дерматолог.

Грижа за кожата: 6 стъпки, които да правите всеки ден

2.       Пренебрегване на слънцезащитен крем

Знаете ли, че слънцето е причина №1 за стареенето на кожата? Не екология, не генетика, не хранене, а слънце!

И трябва да се предпазвате от него през цялата година, защото през зимата слънцето също се отразява от снега. За да избегнете тази грешка, използвайте крем със SPF, нанасяйте половин час преди да излезете и нанасяйте отново на всеки 2 часа, когато сте навън.

3.       Измиване на лицето "до скърцане"

За измиване често се използват ексфолианти, кърпи и четки, които допринасят за нарушаване на хидролипидната мантия - след това кожата ви, чиято основна функция е защита, се опитва да възстанови тази мантия, поради което се омазнява още повече.

След което започвате да миете още по-интензивно и този кръг започва отново. Как да избегнете тази грешка - трябва да миете лицето си два пъти на ден, сутрин и вечер, като използвате деликатно, нежно почистване.

Ако имате мазна кожа, склонна към обриви, потърсете в състава салицилова киселина, ниацинамид и каолин. И не забравяйте – повече продукт върху лицето не увеличава ефекта, но може да увеличи раздразнението.

Дерматолог: Това са най-фаталните грешки в домашната грижа за кожата

4.       Липса на хидратация

Хората с проблемна и мазна кожа са склонни да „изсушават“ кожата си, като пренебрегват овлажняването, но това е фатална грешка – кожата ви произвежда повече себум, защото се опитва да се овлажни.

И колкото повече я изсушавате, толкова по-мазна ще става. Как да избегнете грешка - изберете овлажнител за мазна кожа. В допълнение към овлажняващите компоненти, такива кремове съдържат компоненти, които матират кожата и намаляват зачервяването и възпалението.

5.       Липса на редовност

Най-честата и най-ужасна грешка. След като сте се грижили за кожата си седмица или две и не виждате никакви резултати, не се отказвайте! Активните съставки в козметиката действат различно и изискват различно време, за да имат изразен ефект.

Така ефектът от ниацинамида е видим след 6 седмици, а от ретинола едва след 4 месеца. Редовността и дисциплината са в основата на здравата и красива кожа!

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес