Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Топ 10 на най-здравословните сушени плодове

29 август 2024, 10:55 часа

Сушените плодове са много популярни. Консумацията им влияе не само върху здравето, но и осигурява много основни минерали, витамини и фибри, от които се нуждаете всеки ден. Сушените плодове не се развалят бързо и са идеална храна, която винаги да носите със себе си. Но трябва да имате предвид нещо - сушените плодове имат повече калории, тъй като са по-концентрирани и водата е отстранена.

Още: Природни средства: Ползите за организма от сок от магданоз

Пресните плодове имат по-малко калории от същото количество сушени плодове. Сто грама пресни сливи съдържат само 46 калории, докато 100 грама сушени сливи имат 240 калории. Също така е важно да се отбележи, че някои витамини се губят по време на процеса на сушене. Ако ядете пресни сини сливи, получавате 16% от дневните си нужди от витамин С, но ако ги ядете сушени, получавате само 1%. Също така е важно да се отбележи, че една чаша пресни плодове означава половин порция сушени плодове.

Когато избирате различни сушени плодове, четете внимателно етикета на опаковката. Гледайте не само количеството, но и какво друго е добавено към сушените плодове. Сушените плодове често имат добавена захар, за да подобрят вкуса и да изсушат водата от микробните клетки, предпазвайки ги от разваляне.

Потърсете етикети, на които пише „без добавена захар“, в противен случай сушените плодове няма да са толкова здравословни. Някои сушени плодове са трудни за намиране без добавена захар, особено боровинки, ананас и банани. Друга често добавяна съставка е серен диоксид, който запазва цвета на плода.

Прочетете по-долу списъка, с някои популярни сушени плодове и техните хранителни стойности:

Праскови

На 100 грама: 191 калории, 6,5 грама фибри

Прасковите не са много разпространени като сушени плодове, както всъщност са кайсиите, но те също са много питателен избор. Те съдържат 34% от дневните ви нужди от витамин А и 18% от дневните ви нужди от желязо. Те са добър източник на калий и никотинова киселина.

Ябълки

На 100 грама: 104 калории, 3,5 грама фибри

Въпреки че може би не е толкова богата на хранителни вещества, колкото някои други сушени плодове, чаша сушени ябълки често е с по-ниско съдържание на калории от много други варианти, ако търсите лека закуска.

Кайсии

На 100 грама: 156 калории, 4,5 грама фибри

Сушените кайсии съдържат 47% от дневните ви нужди от витамин А и са добър източник на калий и витамин Е.

Сливи

На 100 грама: 223 калории, 0 грама фибри

Въпреки липсата на фибри, сините сливи имат слабително, пречистващо действие върху организма. В допълнение, една чаша съдържа 2,5 грама протеин и 13% от дневните ви нужди от желязо.

Смокини

На 100 грама: 185 калории, 7,5 грама фибри

Смокините имат високо ниво на фибри, като по този начин намаляват риска от сърдечни заболявания. Смокините също се свързват със слабително, пречистващо действие. Освен това те са добър източник на важни минерали като калций, магнезий, калий, както и манган.

Захаросани боровинки

На 100 грама: 185 калории, 3 грама фибри

Почти невъзможно е да намерите сушени боровинки без добавена захар, но в подходящи порции те все пак са много здравословен избор. Тъмният цвят на храните, включително червените боровинки, се свързва с високи стойности на фитонутриенти.

Стафиди

На 100 грама: 217 калории, 2,5 грама фибри

Въпреки че често се продават в малки опаковки, стафидите също са много добри за използване в различни ястия. Една порция съдържа 2 грама протеин и е много добър източник на минерали като калий и манган.

Круши

На 100 грама: 236 калории, 7 грама фибри

Сушените круши са добър източник на витамин С, желязо и витамин К. Опитайте да ги добавите към вашата салата за специален вкус.

Домат

На 100 грама: 69 калории, 3,5 грама фибри

Още: 8 фантастични храни за понижаване на холестерола

Често се добавя като съставка към пици и салати. Изсушените на слънце домати са много добър избор със здравословни калории. Една порция сушени домати добавя желязо, витамин С, калий, магнезий и манган към вашата диета.

Хинап

На 100 грама: 229 калории, 0 грама фибри

Въпреки че сме свикнали да не ги консумираме сухи, сушените те са отличен източник на витамин С.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес