Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Токов удар – как да предпазим нашите ел. уреди от него и имаме ли право на обезщетение?

29 май 2024, 18:29 часа

Добрите новини по темата са две – може да предпазите уредите си от токов удар, както и може да разчитате на обезщетение от доставчика на електроенергия, ако наистина токов удар е довел до повредата на уреда.

Превенцията винаги е по-доброто решение, тъй като ви спестява писане на официални искания за възстановяване на нанесени щети, огледи, изчакване на решение, избор, монтаж на нов уред – всичко това отнема време, не само средства. И все пак е добре да знаете правата си, за да може да претендирате за обезщетение при токов удар.

Обезщетение при токов удар

Различните доставчици имат различни общи условия. Именно в общите условия на своя доставчик, различен за различните части на страната, трябва да потърсите правилата за обезщетение, както и реда за заявяването на щетата. В общия случай ще трябва в няколкодневен срок да подадете писмен сигнал за щетата.

Внимавайте да не го изпуснете, обикновено дните се броят на пръстите на едната ръка. Задължително трябва да осигурите възможност за оглед, за да се потвърди, че уредът е изгорял от токов удар, по вина на доставчика, което екипите лесно могат да констатират. Прави се опис, изготвят се документи, след което може да се въоръжите с търпение и да чакате отговора. Дали ще получите обезщетение зависи от това дали наистина токов удар е причината за неработещия ви уред.

Важно: Как да се предпазим от токов удар?

Как да предпазим уредите си от токов удар?

Уредите са уязвими и застрашени не само при токов удар, предизвикан от работа по мрежата, аварии, спиране на електроенергията или дори от птица, но и от личния избор, който правим дали за монтираме гръмоотвод на жилището си. Липсата на такъв е опасен за уредите по време на буря, а не бихте могли да ги изключите, когато гърми, ако работата ви зависи от тях, нали?

Не е изключено да изгорят уредите на цял квартал, ако постройките по него са без защита от гръмотевични бури – гръмоотводи. Подобен избор е важен не само за уредите, но и за спокойствието и живота на хората, така че силно препоръчително да се поинтересувате от наличието или липсата на гръмоотводи, които са важни за здравето, спокойствието и бюджета ви.

Малко хора знаят, че част от уредите им идват с ръководство как да боравят с тях или техни компоненти, за да минимизират риска от токов удар. Компютърът и лаптопът ви сигурно имат такива. Правилата със сигурност ще ви се сторят прекалено много, тъй като ще разберете, че се нуждаете от разреждане на статичното електричество от тялото си, преди да взаимодействате с някой от вътрешните електронни компоненти на вашия компютър, като например модул памет – странни изисквания за повечето потребители, но си струва да се запознаете с тях и да приложите поне възможните за вас, като този да не пъхате никакви предмети във вентилационните отвори, за да не създадете риск от пожар или токов удар. Други приложими съвети как да предпазите уредите си от токов удар са:

Как да осигурим защита от токов удар на нашите ел. уреди?

  • Не дръжте уреди близо до уреди, които ги нагряват.
  • Пазете уредите от влага, намокряне, попадане на течности върху тях.
  • Поставете кабелите на сигурно място, където няма да могат да бъдат настъпени или наранени.
  • По време на буря изключете уредите от контакта.
  • Научете как работи електричеството, какви са изискванията на производителите за вашите уреди, как да реагирате при определени рискови ситуации. Ако ще правите ремонт на уред, използвайте само съвместими части. Използването на несъвместими може да доведе до неправилно функциониране, пожар, нараняване, токов удар.
  • Ако токът в дома или офиса ви прекъсне, изключете всички уреди от контактите. Веднага след възстановяване на захранването напрежението в контактите е нестабилно,  като в определени случаи то може да се увеличи до над 280 V, което може да се окаже пагубно за уредите. Телевизори, компютри, хладилници електрически печки са особено чувствителни, така че просто ги дръпнете от контакта.
  • Ако прекъсването на тока е често, най-добре се снабдете с реле за напрежение или стабилизатор, който ще изключи подаването на ток в случай на рязък спад или скок в напрежението, тоест ще спаси уредите ви от токов удар.
Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес