Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези растения могат да ви докарат правни и здравословни проблеми

10 април 2024, 15:03 часа

А има растения, от които е по-добре да се отървете въз основа на здравия разум. И не забравяйте да се вслушвате в народната мъдрост - не напразно нашите предци са казвали, че някои растения не трябва да се засаждат в близост до къщата.

Извън закона

Спящ мак

Най-добре е да оставите в цветните лехи само класическите червени макове. От всички разновидности на храната и особено от маковете от рода Papaver, забранени от Великобритания, е по-добре да стоите настрана. Затова четете внимателно инструкциите, когато купувате семена.

Коноп

Конопено масло, каша - всеки знае за тях. Въпреки това е по-добре да ги купувате в готов вид, но в никакъв случай не се опитвайте да ги отглеждате сами. Особено като се има предвид, че конопената суровина трябва да премине през добро пречистване, преди да попадне в кухнята.

Хавайска роза

Argyrea wiry - второто име на растението - изобщо не принадлежи към розите, а към семейството на пълзящите растения. Хавайската роза е забранена за отглеждане в Русия от 2009 г. насам. Нейният цвят прилича на обикновена пълзяща растение с цвят с деликатен лилав или люляков цвят. Красиво, но, уви, незаконно.

Син лотос

Ако имате езерце във вилата си и решавате с какви растения да го запълните, никога не избирайте син лотос! Тази многогодишна лилия с яркосини цветове е много красива и абсолютно незаконна.

Има ли отровни растения в България?

Ефедра

Иначе се нарича иглолистна или кузмичева трева. Това е храст с височина 2-3 метра, който е доста отровен. Не си заслужава да го отглеждате не само по законови причини, но и от гледна точка на безопасността.

Салвия

Обикновеният градински чай е прекрасна подправка. И именно той е използван от шаманите за предизвикване на видения. Външно този вид растение не се различава особено от другите видове градински чай, но изобщо не е вкусен и е токсичен.

Отровни растения

Боршош

Основният кошмар на всеки градинар е боршевикът. За щастие, той не се среща във всеки регион, най-вече отровната му разновидност живее в западната част на страната. Боршошът оставя чудовищни изгаряния, които се лекуват дълго време.

Лютиче

Името е безобидно, но всъщност жълтите цветове не са безопасни. Корозивният му сок може да причини изгаряния, а ако попадне в окото, ослепяване, за щастие временно. Само си представете, че красивото цвете е било откъснато от дете и е решило да го опита.

Червен бъз

Този храст е отровен от горе до долу: цветове, плодове, листа, клони, корени. Не бива дори да се докосва излишно. Безопасни са само зрелите плодове на черния бъз - от тях се правят лечебни настойки и дори се пекат питки.

Кои са най-отровните растения в България?

Беладона

Името е красиво, но растението е коварно. То има синоними, които не са много романтични: луда череша, сънливост. Някога се е използвало като козметично средство. Сега се използва само в аптеките. Фактът, че беладоната съдържа атропин, който може да предизвика неконтролируеми пристъпи на агресия.

Според предзнаменованията

Народната мъдрост забранява да се засаждат в близост до къщата смърч и туя: първата оцелява от къщата на мъжете, а втората - пречи на момичето да се омъжи. Борът е по-добър избор, но трябва да се има предвид, че в близост до него няма да израсне нищо. Брезата пред портата ще предпази къщата от зли духове, а до къщата - ще провокира женски болести у нейните обитателки.

Дъбът е склонен да лиши къщата от нейния стопанин: това дърво изсмуква силите на болните и отслабените, прогонва онези, които не са твърде смели.

Върба, върба и трепетлика - към апатия, депресия, хлипане. Знаменията обещават най-нещастната съдба на този, който засади върба.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес