Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези храни ще облекчат симптомите на махмурлука

14 януари 2022, 18:35 часа

Многото празници след посрещане на Новата година за много хора са белязани от ужасен махмурлук. Именни дни, традиционни празници – всичко това не може да бъде подминато само с добри пожелания. Слагат се дълги трапези, пие се върла ракия и тежко вино. На следващия ден не сте сигурни какво точно се случва с вас и къде се намирате. Мнозина просто остават в леглото и се примиряват с положението, изтърпяват всичките мъки и пак сядат на следващата трапеза. Други, обаче, добре знаят лек за махмурлука и лесно могат да станат и дори да отидат на работа, където се справят със задълженията си перфектно.

 Ако изберете метода „клин клин избива“, тоест да продължите да приемате алкохол, може да стане много по-лошо. Някои хора твърдят, че това е добър ход, но те са единици.

В някои ситуации подобно "лечение" води до продължително преяждане, което също се отразява на здравето.

Но има начин, достъпен за всички и всеки, който значително ще облекчи тежките симптоми  на махмурлука, без да се прибягва до алкохол.

Тъй като етанолът отнема значително количество течност от тялото, това може да повлияе негативно на здравословното състояние.

Ето защо експерти препоръчват да се пие колкото е възможно повече обикновена вода и да се ядат яйца за закуска. Ако можете да приемете някаква храна в устата си въобще.

Защо яйца? Те съдържат голямо количество хранителни вещества с лечебни свойства.

В допълнение, яйцата съдържат аминокиселината цистеин, която произвежда антиоксиданта глутатион в организма.

Освен яйца при махмурлук се препоръчва консумацията на овесена каша – съдържа голямо количество хранителни вещества, витамини от група В и противовъзпалителни фибри.

Мнозина сънародници препоръчват при махмурлик да се пие зелев сок. Макар че ползата му не е доказана научно, пробвалите се кълнат, че ефектът е невероятен.

Други са приятно изненадани от ободряващия ефект на сока от цитрусови плодове.

Да не забравяме и за друг национален лек за махмурлука, а именно шкембе чорбата. Не случайно рано сутрин местата за хранене, които предлагат тази вкусна чорба са пълни. Много от препилите вечерта отиват да угасят огъня в себе си и да се почувстват малко по-човешки. За този лек също няма научно доказателство, но не пречи все пак да се опита. Поне ще е вкусен опит без възможност да ви навреди.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес