Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Танц според болежките

14 януари 2013, 11:31 часа

Според Айседора Дънкан, когато се движим по определен начин, може да изменим душевното си състояние. Съвременните изследвания показват, че танците може да лекуват дори и телесни недъзи. Танците укрепват мускулите на гърба, корема и краката, подобряват кръвообращението, обменните процеси в ставите и гръбнака, координацията на движенията, тренират и дихателната система.

Освен това спомагат и за възстановяването след травми (6 месеца по-късно) и счупвания (след 10-12 месеца). Танцуването премахва напрежението и помага при началния стадий на развитие на хипертония, която според учените възниква като реакция на стреса, пише aif.ru.
Отдавна е доказано пък, че хората, които се занимават професионално с  танци, живеят повече и по-дълго запазват ясен ума си, тъй като по време на танца двигателната активност се съчетава с напрежение на мозъка. Интересното е и това, че всеки отделен вид танц има своето медицинско предназначение.


Латиноамерикански  танци (румба, ча-ча-ча, салса)
При  латиноамериканските танци активно участват тазът и бедрата. Така се подобрява кръвообращението на органите на малкия таз. Препоръчва се при репродуктивни проблеми и сексуални разстройства.

Валс
Валсът изисква идеално равен гръб. Изпълнението му допринася за укрепването на мускулите на гърба и краката, тренира вестибуларния апарат и разтоварва нервната система.

Импровизацията
В дискотеките и клубовете хората танцуват, като импровизират, вдъхновени от музиката. Макар тези танци да нямат ясно изразени лечебни свойства, те пак са полезни. Първо, това е максимално дозирано физическо натоварване, и второ, повечето хора интуитивно се движат така, че да разтоварят точно тези части на тялото си, които най-много имат нужда. Друг плюс на този вид танцуване е, че подобрява храносмилането и донякъде намалява махмурлука.

Самба
Този енергичен, разпалващ и ритмичен танц, неслучайно е наречен „огнена царица” на карнавалите. Самба тренира дихателната и сърдечно-съдовата системи, подобрява реакцията. Препоръчва се при нарушаване на обмяната на веществата и наднормено тегло.

Танго
В някои болници на Аржентина се прилага т.нар. танготерапия. Според местните специалисти тангото помага при лечението на депресия, шизофрения, главоболие, болестта на Алцхаймер и Паркинсон.
Необходимостта от запомнянето на сложни движения и поредността на изпълнението им е едно много добро упражнение за мозъка.

Фламенко

Този танц укрепва мускулите на гърба и е като профилактика на болестите на ставите. Наклоните, завъртанията укрепват и мускулите на корема.

Редактор: Е. Гигова

Валентин Стоев
Валентин Стоев Отговорен редактор
Новините днес