Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тайната на вкусната, хрупкава коричка на домашно приготвените печива

05 ноември 2021, 14:58 часа

Ароматът на пайове, кифлички и рула предизвиква апетит. Но външният вид също е важен. Най-атрактивният обект е глазираната зачервена кора. Всяка домакиня има своя любима рецепта за глазиране

Използване на яйце

Това е доста прост и добре познат метод. За да получите зачервяване, използвайте както цяло яйце, така и само жълтъка. Технологията е проста – разбийте съдържанието с бъркалка до гладкост и навлажнете повърхността за печене с четка за сладкиши. Ако сместа е много гъста, тогава можете да добавите малко мляко, вода към нея, в противен случай кората може да се напука.

С мляко

Топло мляко се нанася с четка върху повърхността на пайове и кифлички от всяко тесто. За по-голям ефект към млякото се добавя пудра захар. Глазурата ще стане по-ярка. Необходимо е да се намазват почти готови продукти. След това се връщат във фурната за няколко минути. Печените изделия от ръжено брашно трябва да са напълно потопени в мляко, това ще ги направи по-меки.

С чай

Сладкият чай е добър не само за хрупкавостта на пайове и кифли, но и за цвета им. Силният чай се запарва, подслажда и също така се намазва с четка. Ако имате нужда от матова повърхност, добавете малко брашно към сладкия чай. Вместо четка можете да използвате директно пакетчето за чай.

Вода

Готовите продукти се овлажняват с вода, за да стане по-мека кората. А за глазиране трябва да подсладите и намажете водата, върнете печените продукти обратно във фурната за известно време.

С масло

Всяко масло значително ще омекоти кората. Но този метод няма да даде блясък. Продуктите от безквасно тесто се намазват с приготвено масло, а бутер тестото - с всякакви зеленчуци. Маята и тестените изделия се намазват с мазнина в момента на приготвяне.

Масло и жълтък

С тази комбинация се получава много апетитна коричка. Намажете повърхността със сместа преди печене. Омекналото масло се комбинира с жълтъка и се разбива до гладкост. Определено си струва да опитате. 

Масло и брашно

Алтернатива на предишната смес е смес от олио, вода и брашно. То също се смила до гладкост и тестото се намазва преди да се сложи във фурната. За сладък продукт можете да добавите захар или пудра захар към глазурата. 

Сметана

Някои домакини много обичат сладки и кисели зачервени сладкиши. Глазирането на заквасена сметана дава такава коричка. Първо, смесете заквасената сметана, маслото и малко брашно. След като получите сместа, намажете тестото и поръсете със захар.

Домашните печива са източник на вдъхновение. Дори най-доказаните рецепти могат да бъдат подобрени или експериментирани с нови. Гостите и близките ще бъдат приятно изненадани от новостите на празничната трапеза.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес