Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съвети как да перем пухените якета

28 февруари 2022, 08:15 часа

Обличането с топла дреха, когато настъпят най-студените месеци от годината е от съществено значение, за да избегнете настинки и да можете да излезете навън. Палтата и якетата, които са пълни с пера, не само изолират много добре от студа, но също така спомагат за запазването на собствената си топлина, като съдържат тези синтетични или животински пера вътре.

Якето с пълнеж от "пух" или "пера" е много практична дреха през зимата, както и е много лека и функционална. Всички тези предимства дължим на вътрешността им, съставена от пера (независимо дали животински или синтетични), които създават въздушна камера, която запазва топлината на тялото ни и изолира студа отвън.

Когато перете пухено яке, е важно да прочетете етикета на дрехата, за да знаете точно температурата и времето за пране, от което се нуждае.

От какво е направено пухено яке?

Пълнежите на тези облекла могат да бъдат направени от естествени пера (патешки или гъши) или синтетични полиестерни влакна, които симулират естествени пера.

Изпирането му (температура и центрофуга) ще зависи от произхода и състава на якето. Тези видове облекла изискват специални грижи и не се нуждаят от често пране. Всъщност някои производители препоръчват химическо чистене.

За да се грижите за тези видове якета, те трябва да се перат правилно. Производителят посочва подходящите условия на етикета, но има и общи правила в зависимост от вида на прането, които трябва да знаете, за да запазите доброто състояние на якето и да можете да го използвате дълго време. За да разберете как да изперете пухено яке, така че да изглежда отново много добре, ви препоръчваме да продължите да четете тази практична статия.

Как да правилно да изперете пухено яке в пералня?

1. Първото и много важно нещо е да отстранете всички предмети, които могат да бъдат вътре в джобовете, за да избегнете проблеми със захващането по време на пране. 

2. Второ, затворете циповете и велкрото и обърнете якето отвътре навън, така че вътрешната подплата да е навън. Много е важно да перете пухеното яке без други други дрехи, тъй като това е особено деликатно облекло.

3. Изберете програма за пране на деликатни дрехи с продължително изплакване и студена вода.

4. Добавете необходимото количество /но не и повече!/ препарат за деликатни дрехи в пералнята. Трябва да се погрижите за влакната и да избягвате слепването на перата, доколкото е възможно.

5. Не добавяйте омекотител! Изключително важно правило, защото пухените якета не изискват този продукт и всъщност може да повреди перата им.

6. Използвайте завъртане при центрофуга от максимум 400 оборота, тоест направете го меко или не въобще не използвайте центрофугата, ако пералнята ви машина няма тази опция за обороти. По този начин ще гарантирате, че правилната структура и подредба на перата на якето няма да бъде нарушена.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес