Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сваля холестерола и кръвното: Сладък продукт, от който се нуждае всеки сърдечно болен

20 август 2024, 07:55 часа

Ако обичате сладкото и не можете без да пиете чай с нещо вкусно, обърнете внимание на този деликатес.

Има мнение, че всяка сладка храна е задължително нещо вредно. Всъщност това не е съвсем вярно.

Първо, едва ли е възможно да се разграничат изключително вредни и изключително полезни продукти: всичко се решава от въпроса за мярката, противопоказанията и индивидуалните характеристики на човек.

Още: Какви груби грешки се допускат при сушене на кайсии

Второ, има сладкиши, които лекарите препоръчват да се добавя в менюто за всеки, който иска да остане здрав. Например сушени кайсии.

Море от витамини и калий

Сушените кайсии са идеален вариант за хора със сърдечни заболявания. Съдържа много калий, който е много важен за контрактилната функция на миокарда. Само 100 g продукт съдържа 60-70% от дневната нужда от калий.

Сушените кайсии също съдържат много витамин А и бета-каротин. Тези антиоксиданти предпазват тялото и укрепват зрението. Освен това, сушените кайсии съдържат 3 пъти повече бета-каротин и витамин А от кайсиите преди сушене.

Още: Накисването на кайсиевите ядки подобрява значително вкуса им - ето защо!

В допълнение, сушените кайсии съдържат много силиций и никотинова киселина. Тези съединения са много важни за силната нервна система.

Един сушен плод спасява от седем неприятности

Сушените кайсии имат още едно важно предимство - голямо количество диетични фибри в състава. Те са тези, които дават възможност на стомашно-чревния ни тракт да работи ефективно.

И благодарение на фибрите, можете да намалите нивата на холестерола и кръвната захар, както и да върнете кръвното си налягане към нормалното, без да приемате хапчета.

Още: Ядат ви се сушени кайсии - ето какво означава това

Важни подробности

Много хора, които губят тегло с помощта на сушени плодове, се опитват да се откажат от сладкишите. Важно е обаче да запомните: сушените кайсии са доста висококалоричен продукт. В 100 г сушени кайсии има 250 калории. Ето защо, ако искате да свалите излишните килограми, по-добре е да не ядете повече от 50-70 г сушени плодове на ден.

Има още няколко момента, които любителите на сладкото трябва да вземат предвид.

Преди да ядете сушени кайсии, по-добре е да ги изплакнете в топла вода. Не трябва да ги накисвате: в този случай част от калия ще отиде във водата.

Експертите също не препоръчват печене на сушени кайсии: по време на топлинна обработка някои от витамините ще бъдат загубени.

За да се усвоят възможно най-добре витамин А и бета-каротина от сушените кайсии, е важно продуктът да се комбинира с правилните мазнини. Например, можете да смесите сушени плодове с моркови и заквасена сметана или масло.

За да могат сушените кайсии да донесат максимална полза, трябва да ги изберете правилно. В идеалния случай намерете плодове с бледооранжев цвят. За по-нисък трапезен сорт се считат белезникавите или тъмночервените плодове. А яркочервените се получават след обработка със сулфити.

Източник: "Д-р Питер"

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес