Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Според науката, ако казвате благородни лъжи, значи сте добър човек

18 април 2024, 09:44 часа

Колко благородни лъжи казвате на ден? Повече, отколкото бихте искали да признаете? Вероятно да, но не бива да се срамувате - това всъщност разкрива нещо много положително за вас.

Още: Влияят ли ни аплодисментите? Ето какво показват изследванията

Какво показват изследванията?

Ново изследване показва, че хората с определени личностни характеристики са по-склонни да изричат бели лъжи, отколкото тези, които не ги изричат. Според Journal of Experimental Psychology: Генерално, хората, които са склонни да изричат благородни лъжи, са по-състрадателни, защото не искат да нараняват чувствата на другите.

Коя лъжа е благородна?

Белите лъжи - или ако трябва да ги наречем с научното им име "просоциална измама" - всъщност са по-безобидни, отколкото показва думата "лъжа". Те са дребни лъжи, които се промъкват постоянно в диалога, като например "Косата ти изглежда страхотно" или "Съжалявам, но вече имам планове за тази вечер". Те имат за цел да предпазят човека и да го успокоят и са особено подходящи на работното място.

Според изследването съществуват два вида "просоциална измама" - едната е за стимулиране на позитивността и насърчаването, а другата - за предотвратяване на разочарования. Предполага се дори, че хората, които казват бели лъжи, запазват по-силни взаимоотношения, тъй като са загрижени да насърчат хората, които обичат, като им спестяват суровите истини.

Разбира се, да казваш благородни лъжи в изобилие, за да се харесаш на хората, е малко манипулативно, но според експерта по взаимоотношенията Сюзън Оренщайн, доктор по философия, да казваш бели лъжи е акт на доброта, който е от полза и за двете страни, и е неизбежен при изграждането на взаимоотношения с други хора.

Злонамерената лъжа

Антисоциалната лъжа обаче е с по-голям мащаб и трябва да се разглежда съвсем отделно. Това е случаят, когато някой ще каже лъжа, която не е от полза за никого, освен за него, и е злонамерена измама, т.е. лъжа за кражба или лъжа за изневяра на партньора.

Още: 5 случая, в които да излъжеш благородно не се смята за грях

Така че в крайна сметка лъжата е лоша, но изричането на благородни лъжи не бива да ви кара да се чувствате виновни. В края на краищата, ако най-добрата ви приятелка е разстроена, няма да я засипвате с нищо друго освен с утвърждения и насърчения - а дали това, което ѝ казвате, е напълно вярно или не, не е от значение!

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес