Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сода и портокалови кори - хитрите домакини разрешават 2 проблема с тази смес

02 януари 2024, 13:19 часа

Сместа от сода за хляб и портокалови кори е един от триковете на опитните домакини за разрешаването на 2 ежедневни проблема. Те я използват не само като средство за неутрализиране на лошите миризми, но и за премахване на упорити петна.

Сезонът на портокалите вече е в разгара си. Ако често ядете тези цитрусови плодове, струва си да запазите корите и да не ги изхвърляте в боклука. Някои хора използват портокалови кори като коледна украса, докато други ги използват за направата на естествени аромати за дома. Но не всеки знае, че портокаловите кори намират приложение и в почистването на дома.

Бакпулвер или сода за тестото - ето кога се слагат

Какво да правим с портокаловата кора?

Хубаво е първо да изсушите кората. Можете да направите това със специална сушилня, но фурната ще се справи също толкова добре. Разделете кората на малки парченца, наредете ги в тава за печене и поставете във фурната, предварително загрята до 110 градуса по Целзий, като поставите тавата на средно ниво.

Оставете вратата на уреда леко открехната и периодично обръщайте корите, за да сте сигурни, че изсъхват равномерно. Когато цялата течност се изпари от тях, смелете кората на прах и смесете със содата за хляб. Тази смес ще ви помогне да се справите с два често срещани проблема.

Как да използвате сместа?

Единият вариант за употреба на сместа от сода за хляб и сушени портокалови кори е като абсорбатор на миризми. Смесете натрошените кори със сода за хляб в малка купа, след което я поставете в хладилника. Ако има неприятна миризма, ще забележите разликата до няколко часа. Содата за хляб перфектно ще абсорбира неприятните миризми, а миризмата на портокалова кора ще изпълни хладилника с приятен цитрусов аромат.

Можете също така да добавите малко вода и няколко капки течност за миене на съдове към стрити на прах портокалови кори и сода за хляб. По този начин можете да създадете надеждна почистваща паста, която не само мирише добре, но премахва дори упоритите петна. Използвайте сместа за почистване на загорели съдове и фурни. Втрийте я върху замърсената повърхност, която трябва да почистите и оставете за 20 минути. След това време просто забършете с кърпа, напоена с топла вода.

Дори опитните домакини не знаят как е правилно да се гаси сода

 

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес