Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Смокинг или костюм - ето по какво се различават?

30 ноември 2023, 10:22 часа

Почти всички мъже имат поне един костюм. Но малко хора знаят как се различават един от друг.

Сега ще разберем разликата между класически костюм и смокинг.

Смокингът е вечерно мъжко облекло, което се отличава с ревери от сатен или коприна и райета на панталона.

Смята се, че родното място на смокинга е Великобритания. В старите времена, когато мъжете пушели пури, те не изтръсквали пепелта, това се смятало за лошо възпитание. Затова пепелта падна върху дрехите, оставяйки следи. А с копринена или сатенена тъкан на ревера е било много по-лесно да се изтръска.

Правила и митове за мъжкия костюм

За шиене на смокинг се използват обикновени тънки вълнени тъкани и се допълват от снежнобяла риза. Смокингът бива черен или графитен, от две или три части (или жилетка или камарбанден колан).

Сакото е в тон с панталон и има копринен шал яка или копринени ревери. Едноредните мечти изискват колан и елек. Ризата е бяла и се отличава с много дантели и драперии. Панталонът може да има маншети или да липсват.

Женският костюм се завръща на мода

Костюмът

Костюмът, в различни варианти, е мъжко облекло от четиристотин години. Той е променян многократно, но общите канони остават непроменени.

Костюмът е комплект, състоящ се от сако и панталон. Изработени са от еднакъв плат и в еднаква цветова гама. Саката могат да бъдат двуредни и едноредни. За разлика от смокинга, сакото има джоб на гърдите, в който има място за шал. Костюмът се допълва от риза от всякакъв цвят и модел. Костюмът е универсално и подходящо облекло във всяка ситуация.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес