Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Слагате ли ТАЗИ подправка? Учените смятат, че е много полезна за здравето

13 май 2023, 06:44 часа

Диетолози са на едно мнение, че съществува една изключително необходима подправка, която удължава годините на живота, тъй като е благодеятел за сърцето и не само. Колкото и да не ви се вярва, тя е най-простата: черният пипер.

Решаваща роля при честите възпаления

Подправката влияе чудесно срещу всяко дълго протичащо възпаление, което е предизвикано от натрупаните години. В резултат от въпросните възпаления често се пораждат деменция и артрит, беди с червата, някои варианти на рак, кризи с кръвното и много други видове болки. Подправката също въздейства целебно за паметта.

Лек на хиляди години

От стари времена черният пипер фигурира не само в кулинарията, но и в народното лечение. Особено полезен е поради големите нива от витамин С. Подправката въздейства като природен антибиотик, изгражда протекция от инфекции и различни здравословни проблеми.

Експертите още смятат, че черният пипер не стимулира склонността на мастните клетки да набъбват и в същото време въздейства отлично за изгарянето на мазнини.

Народно лечение, добро храносмилане 

Продуктът има завидни количества фибри, включва желязо, калций, магнезий и много други полезни вещества. Черният пипер се употребява от дълги векове за народно лечение. Подправката се бори с проблемите със съня, тя е добър помощник за правилното храносмилане, въздейства при зъбобол и неблагоприятни усещания в устната кухина.

Установено е още, че подправката би могла да бъде полезна при хора, които искат да намалят теглото си. Чушките включват алкалоида пиперин. Интересното е, че, тъкмо той е отговорен за кихането, щом приближите подправката до ноздрите. Според специалисти пиперинът стартира процеса по изгаряне на мазнини.

Винаги с мярка

Малките зрънца от черен пипер чистят добре червата и стомаха. Подправката снижава желанието да пушите.

Затова, похапвайте черно пиперче и не лишавайте менюто си никога от богатата му приложимост. Подправката е свръхполезна и в добри количества е подкрепа за вас и вашия организъм.

Петър Георгиев
Петър Георгиев Отговорен редактор
Новините днес