Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Силата на твоята личност се определя от размера на проблема, който е в състояние да те извади от релси

28 юли 2024, 10:38 часа

Често цитираме Зигмунд Фройд и повтаряме мъдрите му мисли, с надеждата, че един ден една дума, фраза или твърдение ще ни донесе благополучие. „Силата на твоята личност се определя от размера на проблема, който е в състояние да те извади от релси“, е популярната сентенция на най-известния психиатър в света, бащата на психоанализата. И това изречение отеква в главите ни всеки път, когато изгорим без причина. За да облекчим поне малко ежедневния стрес, на помощ идват неговите насоки за щастлив живот - обобщени в 3 сурови истини, които не са лесни за приемане и които могат значително да ни улеснят да се сблъскаме с не толкова хубавата реалността и самите нас.

Вижте още: Разтърсваща притча за надеждата, която ще промени мирогледа ви

1. Животът удря всички без разлика

"Животът е поредица от проблеми, последвани от моменти на спокойствие и релаксация", каза Фройд. "Трудните моменти са част от света, в който живеем. Ще знаем ли какво е хубаво време без ужасно време? Ще знаем ли какво е честност без подлост? Всичко в света е двойно и има двойка: радост и скръб, живот и смъртта, и победите, и пораженията са изпълнени с това, и за всеки удар човек има свой отговор - независимо от вида на неприятностите, всичко е склонно към промяна."

2. Не всеки живот има смисъл, но всеки може да го намери

Когато попитали Фройд какъв е смисълът на живота, той казал: „В нищо и във всичко. Терминът „смисъл на живота“ не съществува и не трябва да води хората до отчаяние, както обикновено става. Всеки човек е свободен да дава смисълът на живота му, от изучаването на звездите до насладата, малко хора осъзнават, че силата на човек се крие във факта, че той може да се откъсне от своето животинско чувство за съществуване (да оцелее) и да даде смисъл на това, което обича."

Вижте още: 5 житейски принципа на французите, които ги правят спокойни и щастливи

3. Никой не може да ви донесе щастие освен вас самите

„Знаете ли защо хората са разочаровани от другите хора ? Те им дават власт над живота им. „Това е любовта на живота ми, ще бъда щастлив!“, казват те на седемнадесет години. „Ти открадна най-добрите ми години и съсипа живота ми!“, казват те по-късно, защото сме свикнали да даваме на другите власт над живота си, „Цял живот съм се занимавал с деца, но те не ме посещават. “ и по някаква причина си мислим, че някой ще ни помогне да живеем по-щастливи и със сигурност сме разочаровани.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес