Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Силата на пуканките: Хранителните предимства на любимата филмова закуска на всички

16 май 2023, 09:44 часа

Въпреки че са неизменна част от киното, пуканките се считат и за здравословно похапване между основните хранения. Наистина ли обаче пуканките са толкова здравословни? Краткият отговор е, да, могат да бъдат здравословни.

Пуканките наистина имат потенциални ползи за здравето, като ви осигуряват някои витамини и минерали. Има и други съставки, които могат да добавят хранителни вещества към храната, като маслото, използвано за пукането или всички други добавени подправки.

Трябва да направите ТОВА с пуканките, преди да ги изсипете в купата

Ползи за здравето от пуканките

Царевицата (дори и пукана) е пълнозърнеста. Пълнозърнестите храни са важен източник на ключови витамини, минерали и фибри. По-специално царевицата съдържа хранителни вещества като магнезий, калий и витамини A, B и E.

Пълнозърнестите храни засищат, защото включват цялото зърно за разлика от рафинираните зърнени храни, които са лишени от фибрите и хранителните си вещества.

Хората, които ядат пуканки, консумират повече пълнозърнести храни и фибри, отколкото хората, които не ядат. Потребителите на пуканки също могат да имат 12% общ прием на полифеноли - съединения, които могат да имат антиоксидантни свойства.

Освен това изследванията показват, че приемът на пълнозърнести храни е свързан с по-малко възпаление и по-нисък риск от няколко здравословни състояния като: коронарна болест на сърцето, диабет, високо кръвно налягане и др.

Консумацията на пълнозърнести храни дори се свързва с по-нисък индекс на телесна маса и по-малко мазнини около корема.

Здравословни ли са наистина пуканките

Пуканките, в основната си форма, могат да бъдат здравословни сами по себе си. Едно нещо, което трябва да се отбележи е количеството. Размерът на порцията пуканки обикновено е от три до три и половина чаши, но е лесно да погълнетеи цяла торба докато сте на кино или вкъщи пред телевизора. Освен това допълнителният натрий може да причини задържане на течности, което предизвиква подуване на корема и цялостно подпухване.

Защо в киното се сервират пуканки?

Обърнете внимание на подправките

За овкусяване на пуканки се използват различни подправки и топинги. В пакетираните пуканки подправките може да са по-прости като морска сол и черен пипер. Други съставки обаче могат да включват конвенционални млечни продукти, като масло и сирене. Повечето опции за пуканки също са подправени със захар или други нездравословни подсладители.

Въпреки това, ако правите сами своите пуканки, можете да проявите креативност и да добавите интересни добавки като: сушени плодове без консерванти, ядки или семена, куркума и черен пипер, канела и какао на прах или хранителна мая.

Използването на тези добавки може потенциално да увеличи количеството на определени хранителни вещества, които консумирате. Например, ядките или подправките могат да добавят към съдържанието на пуканките антиоксиданти. Освен това при домашно приготвените пуканки може да контролирате количеството сол.

Казано с други думи, пуканките могат да бъдат здравословна закуска. Те са пълнозърнести, така че може да ви донесат ползи, като например намаляване на риска от хронични заболявания като диабет. Въпреки това, хранителното качество на пуканките може да варира значително в зависимост от съставките, използвани за направата им.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес