Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще успеете ли да прочетете най-дебелата книга в света?

07 юни 2022, 20:00 часа

Сред множеството рекорди на Гинес има и такъв за най-дебелата книга в света. Ако някога като ученици задължителната литература, която е трябвало да прочетете през свидната лятна ваканция, ви се е струвала безкрайна и необятна, то ще ви успокоим, че тя не е представлявала дори една десета част от размера на най-дебелата книга в света.

Рекордът за най-дебела книга се държи от издание, отпечатано във Великобритания през 2009 година от издателство Харпър Колинс. То представлява сборник с произведенията на Агата Кристи и е четим, въпреки огромния си обем, тъй като Агата Кристи е сред най-четените и предпочитани автори. Интересно ли ви е да разберете нещо повече за най-дебелата книга в света и как изглежда тя?

Разберете коя е първата печатна книга в света

Най-дебелата книга в света – лукс и интересни четива

Изданието, считано за най-дебелата книга в света, е с внушителни размери – малко повече от 3 сантиметра или ако трябва да бъдем точни – 322 милиметра. На нейните 4032 страници са побрани 12 романа и 20 разкази. Трудно ще прочетете тази книга, държейки я в ръце над главата си в леглото преди сън, тъй като впечатляващите ѝ 8 килограма ще ви дотежат, но всеки грам и ред от нея определено си заслужават.

Не по-малко впечатляваща е и визията на най-дебелата книга в света. Подвързията на изданието е луксозна, изработена от кожа в страстен и привличащ вниманието червен цвят с изискани букви в златно, а елегантната визия се допълва от дървена кутия, в  която се съхранява. Кутията на най-дебелата книга в света е не по-малко луксозна. Обвита е от нежен велур и е с кожена дръжка. Това съкровище може да бъде ваше за около 1000 паунда, ако все още намерите брой, тъй като тиражът на най-дебелата книга в света е лимитиран – едва 500 броя са излезнали от печат на 20 май 2009 година.

Коя е най-малката книга в света?

Какви други рекорди са познати на книжния пазар?

Освен коя е най-дебелата книга в света любопитно е да разберем и коя е най-голямата като размери, най-малката, както и други рекорди на Гинес в областта на книгоиздаването.

  • „Кодексът на Лестър" от Леонардо да Винчи е книгата, която е продадена на най-висока цена – цели 30 милиона долара като продажбата е била на търг.
  • Книжка, издадена в Япония и съдържаща 22 страници, държи рекорда за най-малката книга в света. Тя е по-малка от сантиметър, а още по-любопитното е, че освен текст книгата съдържа и миниатюрни илюстрации.
  • Рекордът за най-четен роман отива при Сервантес и неговия „Дон Кихот де Ла Манча", отпечатван 500 милиона пъти.
  • Най-превежданата, четена и разпространявана книга в света е Библията. Езиците, на които е издадена, са над 2 500.
  • Най-голямата като размер книга в света е представена пред публика в Британската библиотека и е т.нар. атлас „Кленке“. Размерите на атласа са наистина гигантски и впечатляващи – висок е 1,75 м и широк почти 2 метра. Получен е като подарък от английския крал Карл II през 1660 година от холандския търговец Йоханес. Определено това не е четиво за леглото ви.

И така кои от тези книги сте чели и ще съумеете ли да изчетете най-дебелата книга в света?

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес