Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще познаете ли кой е най-дългият град в България?

21 юни 2023, 20:14 часа

Ако някога сте се вълнували от въпроса кой е най-дългият град в България, защото ви се е наложило да стигнете от крайна до крайна точка и така сте осъзнали, че е по-близо да се отправите към съседния град, то навярно знаете, че за тази „титла“ спорят два български града и нито един от тях не е сред най-големите градове у нас. Тъй като кой е най-дългият град в България е спорен въпрос, ще ви заведем на пътешествие и до двата с уговорката, че не взимаме страна в този спор и оставяме гражданите им да продължават да го водят, щом е от съществено значение за тях.

Знаете ли кой е най-високият град в България?

Кой е най-дългият град в България?

Градът на хумора и сатирата – Габрово – и областният град в сърцето на Родопите – Смолян – от години спорят кой от двата града е по-дълъг. Габровци твърдят, че Смолян няма и 10 километра дължина, докато според кореняци смолянчани градът им е най-дългият в България и е цели 25 километра. Точно 25 километра е и град Габрово според думите на местните, които активно спорят по темата и настояват, че градът им е най-дългият в страната. Смолян се оказва едва 10-тина километра от табела до табела, а по отношение на Габрово от Ябълка до язовир Смирненски дължината е 25 километра, което красноречиво сочи, че отговорът на въпроса кой е най-дългият град в България е друг и различен от Гарбово и Смолян, макар да спорят тези два града помежду си на тема дължина. Най-дългият град у нас е столицата София, а извън нея няма да вземем страна относно дължината на Габрово и Смолян, но ще ви разкажем интереси факти за тях.

Габрово – градът на хумора и сатирата

Близо до Габрово, градът в полите на Стара планина, в местността Узана се намира географският център на България. Градът е сред големите у нас с население от 52 477 души към 15 септември 2022 г. по данни на ГРАО. Ивестен е не само с дългите си улици, поради които навярно и местните настояват, че Габрово е най-дългият град в България, но и с Дома на хумора и сатирата, с организираните карнавали, със съхранените занаяти и етнографския музей на открито – Етъра, който е пътуване във времето и завръщане към корените и миналото, място-магия, до което задължително трябва да се докоснете.

В миналото Габрово е бил популярен и с изключително развитата си индустрия и го наричали „българския Манчестър“. Габрово е и дом на първото българско класно училище, отворило врати през 1835 година, свързано с Васил Априлов и кръстено на името му.

Топ 10 на най-големите градове в България

Смолян – градът в сърцето на планината с душа – Родопите

Областният град в Родопите е разположен в Переликско-Преспанския дял на Западните Родопи. Не е ясно, тъй като се водят спорове, дали това е най-дългият град у нас извън столицата, но със своите 1035 метра средна надморска височина той е най-високо разположеният областен наш град. Населението му е наполовина от това на Габрово – 28 268 души според официалните данни на ГРАО към 15 септември 2022 година.

Градът е популярен с възрожденските си къщи, с културата и културните си събития, сред които Национален фолклорен събор „Рожен“ и международните младежки фолклорни фестивали „Орфееви празници“, както и с Планетариума – място, което е част от 100-те национални туристически обекта на България и задължително следва да посетите, ако вече не сте го направили.

Независимо кой от двата града е по-дълъг – Смолян или Габрово – и двата заслужават да отделите от времето си и да се запознаете с тях и забележителностите им „на живо“, да съпреживеете историята, духа и културата им, да се посмеете, да се насладите на красотата им и да се почувствате горди българи.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес