Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Седем стъпки, чрез които да се справим с депресията

28 юни 2021, 11:25 часа

Справянето с депресията може да бъде предизвикателство. Тази дума звучи страшно, но не е задължително. Знанието как да управлявате тези чувства може да ви помогне да преминете покрай тях и да живеете живота, който искате! Необходимо е само известно осъзнаване и малко действие.

Ако искате да се справите с депресията, ето 7 начина, по които можете да се измъкнете: 

1. Оценете ситуацията.

Има два вида депресия, които може да почувствате: ситуативна и химическа. Те имат подобни симптоми, но различни причини. Първата стъпка е да разберете какъв тип депресия имате. Ситуационната депресия се причинява от нещо, което се случва в живота ви. Когато се случи нещо голямо, което ви натъжава - като смъртта на членовете на семейството, развод или загубата на работа, можете да изпаднете в депресия. Този вид депресия обикновено има начало, причинено от конкретно събитие и край. Често се третира по различен начин от химическата депресия.

Химичната депресия е резултат от това, че мозъчната ви химия е изключена по такъв начин, че води до негативни мисли, чувство на безполезност и други симптоми. Най-често може да се родите с химическа депресия, но тя може да бъде причинена и от травмиращо събитие в живота. Може да ви се случи, дори животът ви да върви чудесно.

2. Правете неща, от които се чувствате добре.

Ако се чувствате депресирани, е вероятно вашата склонност да бъдете активни е да се срине. Оставате в леглото, не се къпете и не се храните добре и прекъсвате контактите с тези, които обичате. Ако обаче изпитвате симптоми на депресия, колапсът е абсолютно най-лошото нещо, което можете да направите. Вместо това е важно да правите неща, които ви карат да се чувствате добре. И така, какво те прави щастлив? Напишете списък с всяка добра идея, за която можете да се сетите, така че когато сте в депресия, да сте готови и да действате по него - тренировки, шопинг, разходки.....Помислете добре! 

3. Контролирайте мислите си.

За съжаление, когато се справяте с депресия, най-лошият ви враг е вашият мозък. Докато лежите на дивана и съжалявате за себе си, мозъкът ви активно попива всичко това. Йогата е наистина добър начин да справите с това - вие сте толкова заети, опитвайки се да разберете вашата поза, че нямате шанс да мислите за нещо друго. Освен това има допълнителната полза от тонизирането на тялото ви - ще ви накара да се чувствате силни, което може да бъде полезно. Други възможности за запазване на ума ти и отблъскване на негативни мисли включват четене, посещение на филм, излизане с приятели и / или работа. Медитацията също е опция.

4. Излезте навън.

Ако изобщо е възможно, отделете малко време, за да излезете навън и да се разходите. Ходенето насърчава дълбокото дишане, което бързо ви успокоява. Освен това по някаква причина движението насърчава по-ясното мислене. Ритъмът на крачката и увеличеният прием на кислород могат да направят нещо, което е изключително поразително. Освен това, допаминът, който тялото ви създава с движение, работи, за да ви помогне да облекчите депресията си незабавно. И така, излезте навън и ускорете пулса си. Редовното упражнение е чудесен начин да управлявате чувствата си на депресия и самота.

5. Запишете мислите си.

Дневник ли? Или да пишете писма до себе си? Ако го направите, страхотно! Ако не го направите, може да е време да започнете. Писането за неща, които ви завладяват, може да бъде полезно, както за вашата депресия, така и за вашата самота, особено ако нямате някой, с когото да споделите тъгата си. Подобно на говоренето, писането ви позволява да изкарате тъгата си от главата си върху хартия. И когато четете чувствата си на лист хартия пред себе си, вместо да ги карате да се търкалят в мозъка ви, те могат да изглеждат много по-лесни за управление.

6. Прекарвайте време с членове на семейството и хора, които ви обичат.

Когато се чувствате депресирани, едно от най-трудните неща, което трябва да направите, е да излезете от къщата и да прекарате време с хора. Прекарването на време с тези, които те обичат, може да повдигне голямата депресия и самота, макар и за малко. Ако перспективата за събиране с група приятели е плашеща, изберете един приятел. Може би, направете го с този, който ви познава най-добре и може емоционално да приеме мястото, където се намирате в момента. 

7. Говорете с психолог.

Ако всичко друго се провали и все още се чувствате изтощени и отблъсквате негативните мисли през цялото време, тогава е време да се обадите на психолог. Чувството на постоянна депресия и самота може да означава някои сериозни здравословни проблеми или истинско психично заболяване. Получаването на пълен преглед от психолог може да бъде наистина важно. Той може да разгледа всички аспекти на живота ви и да ви помогне да изготвите план за управление на вашата депресия и самота, така че да можете да намерите известно облекчение. Ако не се лекуват и им се остави да продължат, хората с депресия могат да се сблъскат със сериозни проблеми.

Иван Иванов
Иван Иванов Отговорен редактор
Новините днес