Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия ексхумира останките на последния си цар

24 септември 2015, 12:18 часа

Руските власти ексхумираха останките на последния цар на страната – Николай II, и на съпругата му Александра с цел да се направят ДНК тестове и да се установят нови данни за убийството им. Това предаде BBC.

Романови, които са застреляни от болшевики през 1918 г., са погребани в двора на катедралата „Петър и Павел“ в Санкт Петербург. Чрез разследването Православната църква се надява да получи някои отговори и да потвърди самоличността им, преди други членове на семейството да бъдат погребани на същото място.

Убийството на царското семейство бе разследвано години наред, преди през 1991 г. да бъде установено, че останките им се намират в масов гроб в Урал. Но тогавашните тестове не убеждават напълно някои членове на църквата, тъй като останките на две от децата – Мария и Алексей, са открити години по-късно на друго място в Урал.

Ако модерните ДНК методи потвърдят самоличността на всички членове на семейството, то Мария и Алексей ще бъдат погребани до своите родители и сестри.

Николай II и Александра са имали пет деца: Олга, Татяна, Мария, Анастасия и Алексей. Най-известен е митът за принцеса Анастасия, за която се предполага, че може би е била спасена след стрелбата и е избягала в чужбина.

Възможно е Мария и Алексей да бъдат канонизирани от църквата преди стогодишнината от убийството на семейството им през 2018 г.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес