Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Розовото винаги ли е било момичешки цвят?

03 юли 2022, 20:06 часа

Ако видите новородени бебета в болницата, най-вероятно ще ги видите в розови или сини тоалети, за да маркират пола им (често свързван с полова идентичност). Винаги ли са се използвали тези цветове за обозначаване на момчета или момичета? Краткият отговор е не. Пастелните цветове за бебешкото облекло – включително синьо и розово – са въведени в средата на 19-ти век и не се превръщат в специфични за пола цветове до 20-ти век. Няколко различни аспекта повлияват на крайното обозначение на розовото за момичетата.

Защо бебе не трябва да се гледа в огледало?

Преди пастелните цветове да станат популярни за бебета, повечето родители обличат децата си в бели рокли, докато навършат шест години. Историкът Джо Б. Паолети казва, че това облекло е практично: белият памук може лесно да се избелва, а роклите позволяват удобен достъп за смяна на пелени. Тогава пастелните цветове стават мода за бебетата. Тези пастели не се продават на определен пол: както момчетата, така и момичетата биват облечени в широка гама от пастели, включително синьо и розово.

В началото на 20-ти век някои магазини започват да предлагат „подходящи за пола“ цветове. През 1918 г. търговското издание Earnshaw’s Infants’ Department твърди, че „общоприетото правило е розово за момчетата и синьо за момичетата. Причината е, че розовото, като по-категоричен и по-силен цвят, е по-подходящо за момчето, докато синьото, което е по-деликатно и изящно, е по-красиво за момичето.” Освен това в издание на Time от 1927 г. се отбелязва, че големите универсални магазини в Бостън, Чикаго и Ню Йорк предлагат розово за момчета. Тази тенденция на розово за момчета обаче не била толкова преобладаваща, колкото сегашното ни обозначение за цвят-пол.

11 факта за бебетата, които трябва да знаеш

Бейби бумърите през 40-те години на миналия век са първите, които биват облечени в дрехи, специфични за пола, които всички познаваме днес. Момчетата и момичетата са обличани като миниатюрни мъже и жени, вместо като с униформи в детски рокли. Розовото става цветът на момичетата, синьото на момчетата. Тази тенденция в детското облекло намалява в средата на 60-те и 70-те години на миналия век поради движението за освобождение на жените. Хората, които са участваха в това движение, смятали, че обличането на млади момичета в женствени или стереотипно „момичешки“ дрехи ще ограничи възможностите на момичетата за успех и много родители започват да предпочитат неутралните цветове и мода. Към 80-те години на миналия век обаче детското облекло, ориентирано към пола, се завръща силно на мода. Паолети посочва изобретяването на пренаталното тестване като причина за тази мода, тъй като родителите са успели да научат (и впоследствие да подчертаят) пола на бебето си преди раждането на бебето. Освен това технологията за пране на дрехи започва да позволява почистване и избелване на цветни дрехи без увреждане на нюансите на дрехите.

Мартина Лазаревич
Мартина Лазаревич Отговорен редактор
Новините днес