Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пъпки след море: как да се отървете от ваканционното акне само в 3 стъпки

19 август 2024, 16:39 часа

Има мнение, че слънцето и солената вода, тоест почивката край морето, могат да имат положителен ефект върху кожата, изсушавайки възпалението на лицето и тялото. И това е отчасти вярно, но в същото време има и други фактори на околната среда, които могат да влошат ситуацията.

Качеството на въздуха и водата, нивата на влажност и дори отклоненията от нормалното ви ежедневие, както в храненето, така и в грижите, могат да предизвикат кожни проблеми. И ако имате чувствителна кожа или кожа, склонна към зачервяване и обриви, тогава процентът на възпаление се увеличава няколко пъти. Професионален козметолог разказа как могат да бъдат предотвратени или неутрализирани, ако проблемът вече е налице.

Бактериите, причиняващи акне, се оказаха полезни за кожата

Причини за възпаление на кожата след почивка на море

Когато летим на почивка в горещи страни, има промяна в климатичните условия, на които реагира цялото ни тяло и по-специално кожата. Топъл въздух и висока влажност може да провокира както пневмония, така и акне. Факт е, че топлината, съчетана с влажност, е най-благоприятната среда, която насърчава интензивното размножаване на патогенни бактерии, като propionibacterium acne. И те са много заразни, така че е изключително лесно да се заразите с тях. Грубо казано, нещо малко като да докоснете лицето си с мръсна ръка може да доведе до възпаление. 

Как да спрете възпалението в началните етапи?

Разбира се, че можете. По принцип е добре да носите със себе си фармацевтичен прах или лекарства от типа на метрогил при пътувания - всички тези продукти предотвратяват разпространението на патогенни бактерии и намаляват обривите. Алтернатива може да бъде тоник за мазна кожа, който съдържа екстракт от чаено дърво или дъбилни компоненти, които спомагат за намаляване на производството на себум от мастните жлези и по-нататъшния растеж на бактериите. В резултат на това възпалението на кожата постепенно изчезва.

Храни, които причиняват акне

Създайте план за вашата кожа, когато се върнете от почивка

Първо, трябва да създадете рутина за самообслужване. Като минимум веднъж старателно, но нежно почистете кожата и третирате обривите локално.

Второ, преразгледайте козметиката си за грижа за кожата, защото в момента може да имате нужда от лекарствени, фармацевтични препарати или продукти за мазна кожа, за да изсушите появилите се проблемни зони. По-добре е да обсъдите избора им с козметолог.

Трето, в никакъв случай не изстисквайте пъпки или ги изгаряйте с алкохол - това само ще влоши цялостната картина, тъй като ще настъпи агресивна травма на кожата и ще се появи контактен дерматит със зачервяване и възпаление около елемента.

Домашна грижа за лицето след почивка

Домашната грижа за кожата трябва да е адекватна и съобразена конкретно с конкретния пациент и неговия проблем. В крайна сметка всеки има свой собствен ритъм на живот, своя диета и своя кожа с лични нужди. Но като цяло си струва да се съсредоточите върху грижи, които съдържат антимикробен компонент, който няма да помогне за удължаване на историята на акне.

По-добре е да изберете продукти за комбинирана или мазна кожа поне за този период. Но в идеалния случай първо се консултирайте със специалист, който ще ви помогне да изберете това, от което се нуждаете.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес