Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Психосоматика на акне по лицето: От какви преживявания се появява акнето?

11 април 2024, 10:22 часа

Каним ви да поговорим за психосоматиката на акнето: защо се появяват пъпки на нашата „визитна картичка“ - лицето и какво трябва да се направи, за да се отървете от тях завинаги?

Кожата е най-големият човешки орган, изпълнява бариерна и защитна функция. Тя е посредник между тялото и външния свят, между вас и „онези другите“. Има мнение, че кожните заболявания изобщо не съществуват, те са само следствие от други вътрешни проблеми, техен индикатор. Кожата дава SOS сигнал.

Стомашно-чревният тракт, черният дроб, жлъчните органи функционират лошо или има липса на витамини в организма? Това със сигурност ще се отрази на състоянието на кожата. Загубен емоционален баланс? Ето ги и тях, „фаровете” на стреса: кожата бледнее, когато сме уплашени, почервенява, когато се срамуваме, лицето става лилаво, когато изпитваме гняв.

Какво се случва, ако вътрешните конфликти от еднократни, преминаващи епизоди станат хронични? Ако постоянно „преследваме“ едни и същи мисли, които ни разрушават в главите ни, живеейки в безкраен стрес? Тялото определено ще функционира неправилно и това ще се прояви под формата на заболяване: по-специално могат да се появят проблеми с кожата.

Когато излизате на публично място, можете да се увиете в дрехи от главата до петите, да покриете главата си, но лицето ви остава видимо. Ако не харесвате лицето си, някой (например родители, съученици, партньор) ви е създал идеята, че сте грозни, недостойни, грешни, вашето убеждение в това може да започне да се потвърждава и да придобива обективност: „пъпки по цялото ви лице - сега със сигурност няма нищо привлекателно в във вас. Най-често пъпките в тази област са признак на конфликт на самообезценяване, усещане за „мръсност“, „изцапаност“ както в буквалния, така и в преносния смисъл.

Храни, които причиняват акне

Всичко започва със „самокритика“, която преминава на физическо ниво и се получава порочен кръг: поради мислите, че едно момиче е непривлекателно, то развива акне, а акнето потвърждава мислите, че е непривлекателно. Много е трудно да се излезе от този капан на съзнанието, така че проблемът с акнето се проточва в продължение на много години и понякога изненадващо се разрешава в няколко сесии на психотерапия.

Често тази ситуация възниква сред момичетата в дълбоко религиозни семейства: младите жени се срамуват от красотата си, плашат се от вниманието на мъжете, опитват се да се изолират от тях и красивото им лице се покрива с акне, губейки своята привлекателност.

Когато по някаква причина не искаме да общуваме с хора, тялото може да ни даде основателна причина за това, ние се питаме: „Къде отиваш с такова лице, по-добре да си стоиш вкъщи.“ Това са така наречените „вторични ползи“ от болестта: губейки лицето си, ние печелим нещо: премахваме необходимостта да взаимодействаме с обществото.

Акнето обикновено се появява в юношеска възраст - когато хормоните бушуват, работата на мастните жлези се засилва, причинявайки обриви, а в същото време се води борба за място в социалната йерархия. Първи връзки, разбито сърце, сравняване с връстници, които са „по-готини“, подигравки от съученици, кавги с родители, които постоянно изискват нещо.

Самото тяло се преустройва и към промените се добавят силни негативни емоции, освобождава се кортизол, което изостря възникващите проблеми. Всичко това се отразява в поведението и външния вид на момиче или млад мъж.

В такъв момент е трудно да се надцени ролята на родителите: тяхната задача е да помогнат на объркан тийнейджър, да обяснят, че сексуалността и привличането не са лоши, че той е привлекателен, „правилен“, нормален, достоен, важен. 

Тези 10 храни против акне ще изградят защитните сили на кожата ви

Причини за акне по лицето според психосоматиката

На челото - човек се страхува да изглежда глупав, да не оправдае нечии очаквания. 

По бузите има усещане за самота, безполезност, изоставеност. Липса на внимание от важни хора.

Има големи комплекси на устните и невъзможността да се „произнасят“ чувствата. Затвореност.

На носа - продължително безпокойство по някаква причина.

На брадичката - конфликти с роднини и близки хора. Самообезценяване. 

Големите пъпки по лицето са чувство на протест и не непременно по отношение на другите: вероятно е и самосаботаж.

Малък обрив - ниско самочувствие.

Психолози за психосоматиката на акнето при жените и мъжете

Луиз Хей каза следното за психосоматиката на акнето по лицето: 

Акне - несъгласие със себе си. Липса на любов към себе си.

Бели точки - желанието да се скрие грозен външен вид.

Обрив - чувство на несигурност, отвореност към атака.

Кожните болести са безпокойство, страх, стара утайка в душата. — Заплашват ме.

Канадският психолог Лиз Бурбо пише, че акнето е признак на подсъзнателно желание да отблъснете другите и да не позволявате да бъдете изследвани, особено отблизо. Хората с акне не обичат и не уважават себе си, те са много чувствителни и затворени, скрити в пашкул. Ако акнето не изчезне при възрастен, това означава, че той все още „къкри“ в тези преживявания, които са били от значение в юношеството, и също се опитва да отговори на очакванията на другите, да стане някой, който не е.

Гилбърт Рено в „Изцелението на спомена“ говори за конфликта на „замърсяването“, свързан със сексуалността. За тийнейджър „Псувам“, „Пуша тайно“, „Целунах момче“ означава „Мръсен съм“, „Срамувам се, но съм готов за зряла възраст“. 

Как да се справим с това?

Да облекчите болката от негативната оценка на себе си, да повярвате в своята „нормалност“, да приемете вашите характеристики, да премахнете противоречията, които ви разрушават отвътре - всичко това е възможно с помощта на психотерапия или дълбоко, честно независимо изследване на страхове и комплекси. И, разбира се, в същото време е важно да се идентифицират и премахнат проблемите със здравето на вътрешните органи: добър лекар ще помогне с това.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес