Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Продуктите, които може да съхранявате по-дълго, отколкото мислите

20 януари 2022, 16:10 часа

Предлагаме на вашето внимание няколко трика, които ще ви помогнат да запазите хранителните си продукти за по-дълго време. Това ще доведе неминуемо до спестяване на домашния ви бюджет, тъй като онова, което не изхвърлите, ще изядете и няма да ви се налага да купувате, просто защото нещо се е развалило.

Ягоди или боровинки

Смесете малко количество ябълков оцет със вода. В получената смес изплакнете плодовете и след като се отцеди, поставете в хладилник в купа, постлана с хартиена кърпа. Разтворът е слаб, така че оцетът няма да повлияе на вкуса на плодовете и можете да ги съхранявате много по-дълго.

Целина, броколи и маруля

Можете да съхранявате тези продукти много по-дълго, ако ги увиете отдолу с алуминиево фолио. По този начин ще спечелите дори 2-3 седмици повече време!

Сирене

За да съхранявате сиренето по-дълго, си струва да го увиете добре, но така, че да има лек достъп на въздух. Можете да го съхранявате и в леко отворена кутия. Сиренето може да се замрази и след това да се съхранява много дълго време.

Джинджифил

Ако искате да съхранявате джинджифил за значително по-дълго време, можете просто да го замразите. Не трябва да влиза в контакт със слънцето или въздуха, така че можете дори да го затворите в буркан с вода.

Туршия

Обичате да се наслаждавате на кисели краставички или осолени домати? Направете го за свое удоволствие. Смята се, че продуктите в солен разтвор (солта е страхотен консервант) могат да се използват дори след изтичане на срока им на годност.

Боб

От древни времена хората са сушили зърна и след това са ги използвали при необходимост за приготвяне на различни ястия. Според общоприетото мнение, дори да готвите боба след 30 години, той ще остане годен за консумация и няма да промени вкуса си. Оттук може да се заключи, че изсушеният боб е отличен избор за всеки кулинар.

Домати

Доматите издържат най-много време, когато бъдат поставени с дръжките нагоре или надолу върху картон или някаква хартия, каквато имате под ръка.

Бял ориз

Проучвания показват, че белият ориз може да се съхранява в продължение на 30 години, без да променя по никакъв начин хранителната си стойност или вкус. Важно е да се спазва едно условие - не трябва да има екстремно вариране на температурите на мястото, където белият ориз бива съхраняван. За сравнение: кафявият ориз може да се съхранява не повече от шест месеца, тъй като в черупката му има много влага.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес