Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Процедури, които пластичните хирурзи не правят и не препоръчват

20 юли 2024, 17:05 часа

За това какви пластични процедури не препоръчва и не би направил на себе си и на другите, разказа лекарят, пластичен хирург Лупин Данила Александрович.

Премахване на бучки от Биш

Ако при момиче със средно телосложение и с неизразени бузи, бучките на Биш бъдат отстранени, то доста бързо тъканите ще загубят своята структура, долната и средната третина на лицето ще потънат надолу, като в тази област ще се образуват специфични гънки и бръчки.

Много момичета след това се опитват да възстановят този обем, но това е невъзможно да се направи, защото бучките на Биш имат такава обвивка, която ако бъде разрушена, не може да бъде възстановена. Ето защо въвеждането на различни гелове, пълнители, липофилинг не е ефективно - всички те са импланти без структура, без черупка.

Те вече няма да могат да изпълняват тази функция в средната третина на лицето. Тази операция е била популярна през 80-90-те години на миналия век, след което е изоставена, тъй като има достатъчно нежелани странични ефекти.

Момичетата се опитваха да възстановят всичко, тъй като се наблюдаваше бързо стареене на лицето и се появиха видими възрастови промени. Но в днешно време млади хирурзи започнаха да използват тази операция, тя отново се превърна в тенденция в определена възраст и придоби популярност. Аз не извършвам тази операция без индикации и не съветвам никого да го прави.

Тези пластични операции и козметични процедури не трябва да се правят преди 35

Показания:

- Пухкави бузи - може да се извърши с цел да се калцират обемите на средната третина на лицето.

- Ако момичето има тънко лице, то ще стане още по-тънко и видът му ще бъде болезнен.

- Ако лицето е обемно и момичето иска да направи лицето си по- тънко, като премахне тези бучки, това няма да я спаси, защото е необходимо да отслабне като цяло и да намали теглото, тогава и лицето ще изтънее.

Тази операция е подходяща за момичета, които имат квадратно или правоъгълно лице, за да се изостри и подчертае малко линията на овалното лице.

"Липосукция под нулата"

„Липосукция под нулата“ - процедура, при която се изтънява подкожната мастна тъкан, когато тя се отстранява напълно. Кожата има известно подхранване от повърхностните мазнини. Тази мазнина изпълнява трофична функция за кожата. Без нея кожата може да изгуби трофиката си, да стане лигава и алена на цвят и да се развие патологична фиброза, която ще даде неравности, вдлъбнатини и сраствания, изглежда много грозно.

„Нулевата липосукция“ е известна тенденция, хирурзите се надпреварват да правят такава пергаментна кожа, да я изтъняват, да показват на операционната маса резултата: „Уау!“ Но такива пациенти след доста дълго време се рехабилитират и впоследствие страдат от нежелани явления, а понякога дори от сериозни усложнения. Може да се развие некроза на кожата поради факта, че има увреждане на съдовата структура, увреждане на трофиката.

Хирургия на лисичи очи

Не бих направила и не бих препоръчала операцията „лисичи очи“ по отворен хирургичен метод, т.е. повдигане на вежди чрез изрязване на кожата в надвеждието (когато се изрязва ивица кожа и се повдигат веждите).

Работата е там, че това е травмираща операция и също така оставя видим белег над веждата след това. Аз не го правя, защото се стремим да сведем до минимум белезите, особено по лицето. Лицето ни винаги е на показ, затова се опитваме да минимизираме белезите, да ги скрием в естествена гънка, така че да не се забелязват, те са в скалпа. В този случай те могат да бъдат покрити или ретуширани по някакъв начин, така че да няма никакви признаци, че човек е претърпял тази операция.

Съществуват и определени показания за тази операция: птоза на веждите при възрастни пациенти. Тоест пациенти, които не се интересуват толкова от естетиката, колкото от функционалността, когато веждите са надвиснали над периорбиталната област и очите - те намаляват зрителното поле, а пациентите трябва да напрягат фронталните мускули, за да повдигнат веждите. След това се появяват гънки в челото и излишна кожа, която трябва да се изреже в тази област.

Младоженецът няма да се усети: 5 пластични операции, които булките си правят преди сватбата

Във всички останали случаи бих препоръчала ендоскопски техники, защото те са минимално инвазивни, само ще има малки разрези в скалпа, които с времето стават напълно невидими, а в областта на веждите не оставят никакви следи.

Липофилинг на млечните жлези

Ако говорим по принцип за пластични операции, които не бих препоръчала да се правят, това е липофилингът на млечните жлези, когато се прави с цел уголемяване на гърдите, а не за лека корекция.

Обемно моделиране

Не бих препоръчала обемно моделиране, тъй като големите обеми мастна тъкан в тази област са изпълнени с явления като олеогрануломи, мастни кисти. Мазнина с голям обем в тази област може да не се вкорени и да не се разтвори, т.е. да се образуват някакви съсиреци с нарушен трофизъм и дори да се развие некроза вътре. Ето защо препоръчвам импланти за увеличаване на обема, защото е проучено, безопасно и стабилно.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес