Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проблемна кожа: Тези 7 домашни маски ще ви помогнат

30 юли 2024, 10:45 часа

Акнето може да бъде упорито и сякаш се появява в най-неподходящото време. Добрата новина е, че лекарствата, които се продават без рецепта, могат да премахнат пъпките и да спрат появата на нови.

Още: Дерматолози разкриват: Има ли рискове при маникюрите с гел лак

Лошата новина е, че някои продукти за акне могат да предизвикат странични ефекти като зачервяване, обезцветяване или изсушаване. Поради тази причина някои хора предпочитат да успокояват акнето у дома с естествени средства.

Обикновено, колкото по-леко е акнето, толкова по-лесно може да се лекува в домашни условия, казва д-р Джошуа Зейхнер, директор на козметичните и клиничните изследвания в областта на дерматологията в болница „Маунт Синай“ в Ню Йорк. При по-тежки случаи обаче - особено ако има кисти или възли - често се налага професионално лечение.

При леко акне може да се изненадате да научите, че вече разполагате с няколко успокояващи акнето средства в собствения си дом - и то в кухнята си.

Можете да смесите обикновени храни и съставки, като краставици, овесени ядки, грозде и мая, в маска за лице, за да се погрижите за акнето. Домашно приготвената маска за лице може да помогне за успокояване или облекчаване на акнето, както и да поддържа кожата ви сияйна, хидратирана и здрава.

1. Почистващ продукт с грозде

Гроздето е освежаваща закуска, независимо дали се консумира чисто като закуска, разрязано на половина като добавка към салата или като здравословен десерт. Но гроздето вероятно не ви идва на ум, когато мислите за лечение на акне.

И все пак според обзорна статия ресвератролът в люспите на червеното грозде може да прояви бактерицидна активност срещу Cutibacterium acnes. Наричана преди Propionibacterium acnes, C. acnes е бактерия в мастните жлези, която допринася за появата на акне.

Така че вземете няколко пресни гроздови зърна от хладилника си и ще си осигурите лесно средство за почистване на лицето. Разрежете две или три гроздови зърна на половина и разтрийте месестата част по лицето и шията си, казва д-р Фран Е. Кук-Болден, дерматолог в Ню Йорк. След това изплакнете с хладка вода.

2. Маска за лице с краставица

Ако някога сте били в спа център, вероятно сте слагали резенчета краставица върху очите си, за да намалите подпухналостта - и те може да не са фиктивно лечение.

Според резултатите от един преглед краставиците могат да имат успокояващ ефект върху кожата, като намаляват дразненето, подуването и болката. Следователно, те могат потенциално да облекчат възпалението, свързано конкретно с акнето.

При акнето „възпалението се развива в мастната жлеза и фоликула, което води до червени, раздразнени подутини по кожата“, казва д-р Зейхнер. Когато акнето се развива дълбоко в кожата, „може да се развие киста, която да се напълни с мазнина. Ако стената на кистата се разкъса и мазнината се изложи на въздействието на по-дълбоките слоеве на кожата, често възниква силна възпалителна реакция“, казва той.

Как могат да помогнат краставиците?

„Краставиците имат успокояващи и хидратиращи кожата свойства, така че ако кожата ви е възпалена от акне, краставиците могат да предложат скромно успокояващо действие“, отбелязва Цайхнер. Но той предупреждава, че те не са ефективни при лечението на основните пъпки.

Ето как да се възползвате от предимствата им: „Направете паста, като смесите една малка краставица и 1 чаша овесени ядки“, казва д-р Кук-Болден. Смесете 1 чаена лъжичка (ч.л.) от тази паста с 1 ч.л. обикновено кисело мляко и я нанесете върху лицето си. Оставете я да действа в продължение на 30 минути, след което изплакнете.

3. Маска за лице от краставица

Ако нямате овесена каша или кисело мляко в кухнята си, използвайте вместо тях това средство с краставица. Тази охлаждаща, успокояваща маска ще ви помогне да изгладите кожата си, която може да се чувства груба от акнето. „Намачкайте една цяла краставица, прецедете водата, добавете 1 супена лъжица захар и разбъркайте добре“, казва Кук-Болден. „Нанесете върху лицето си и оставете да действа 10 минути, след което измийте със студена вода.“

4. Лесна маска с мед

Медът има много лечебни свойства. Според клиниката „Майо“ някои хора го използват като естествен сироп за кашлица и за облекчаване на възпалено гърло.

Лабораторни изследвания показват, че антибактериалните свойства на меда могат също така да подпомогнат заздравяването на изгаряния и инфекции на рани и да потиснат растежа на C. acnes.

Преди да приложите тази маска, изплакнете лицето си с топла вода, казва Кук-Болден. След това нанесете меда и го оставете върху кожата за 30 минути. След това изплакнете меда с топла вода.

5. Маска с мая и кисело мляко за мазна кожа

Въпреки че са необходими повече изследвания, една обзорна статия предполага, че ферментиралите млечни продукти като киселото мляко могат да насърчат здравето на кожата. Киселото мляко е и пробиотик, за който е доказано, че потиска C. acnes.

За да направите маската, комбинирайте 1 ч.л. бирена мая с малко обикновено кисело мляко, за да се получи рядка смес. „Нанесете я старателно върху всички мазни участъци и оставете да действа в продължение на 15 до 20 минути. Изплакнете с топла вода; след това използвайте студена вода, за да затворите порите“, казва Кук-Болден.

6. Овесена каша за лице

Противовъзпалителните свойства на овесената каша са естествено успокояващи и според изследванията могат да облекчат дразненето, причинено от дерматологични състояния като обриви, еритема, изгаряния, сърбеж и екзема.

Овесената каша има защитни, хидратиращи и противовъзпалителни свойства за кожата, казва Цайхнер. „Тя не е конкретно ефективна при лечение на акне, но може да помогне за успокояване на сухата, възпалена кожа. Обикновено препоръчвам овлажнители на основата на овес на моите пациенти, които използват потенциално дразнещи лечения за акне“, добавя той.

Смесете 2 ч.л. овесени ядки, 1 ч.л. сода за хляб и достатъчно вода, за да се получи паста. Разнесете пастата по цялото си лице и много внимателно я втрийте. Уверете се, че не прекалявате с ексфолирането. След това изплакнете обилно.

7. Маска за лице с куркума

За красива кожа булките в Индия традиционно използват маска от куркума преди сватбата си, казва Кук-Болден. Това вероятно се дължи на противовъзпалителните, антимикробните и антиоксидантните свойства на подправката, както и на способността ѝ значително да подобрява тежестта на кожни заболявания като акне, алопеция, атопичен дерматит, орален лишей, сърбеж и псориазис, според изследванията. 

Съставките за това средство за лечение на акне се предлагат на пазарите за подправки и в магазините.

Смесете ½ чаша брашно от нахут и 2 ч.л. куркума на прах, сандалово дърво на прах и гхи (пречистено масло) или бадемово масло, след което ги комбинирайте с достатъчно вода, за да се получи паста. „Нанесете и оставете за 5 до 10 минути - казва Кук-Болден. „Втрийте с натиск с двете си длани и пръсти, за да отстраните цялата паста.“ Изплакнете добре с вода. Не забравяйте да не оставяте куркумата върху кожата твърде дълго, тъй като може да оцвети кожата ви в жълто.

Има ли някакви рискове при грижата за кожата от типа „Направи си сам“

Макар че много от съставките за домашна грижа за кожата са неефективни, но безвредни, редица съставки в популярните процедури „Направи си сам“ могат да раздразнят или да навредят на кожата ви. Това е особено вярно, ако имате чувствителна кожа или сте склонни към хранителни алергии.

Киселинни съставки като оцет, лимонов сок и други плодови сокове често се включват в „изсветляващи“ процедури, но те всъщност могат да изгорят кожата ви, което да доведе до появата на мехури, хиперпигментация и обезцветяване. Може да сте виждали и рецепти за маски за лице с яйчен белтък, предназначени да „свият“ порите, но работата със сурово яйце или нанасянето му върху кожата може да доведе до салмонелна инфекция, която може да бъде сериозна.

Бъдете внимателни и при използването на ексфолианти „Направи си сам“ като сода за хляб, захар, сол и овес. Кожата на лицето ви е много деликатна и тези абразивни съставки могат да я разранят или да създадат микроразкъсвания в кожата, което може да доведе до появата на акне.

Заключителни думи за домашните средства за борба с акнето

Някои домашно приготвени маски за лице могат да помогнат за успокояване на акнето с обикновени съставки, които се намират в килера и хладилника ви. Опитайте едно или повече от тези средства за успокояване на склонната към пъпки кожа и вижте как ще реагира кожата ви.

Но не забравяйте, че домашните процедури са предназначени да допълнят, а не да заменят лечението на акне при дерматолог. „Забавянето на лечението увеличава риска от поява на петна по кожата или, в някои случаи, на трайни белези“, казва Зейхнер.

Още: Женско биле: Лечебно растение при стрес, вируси и язви

Съществуват много подкрепени от научни изследвания варианти за лечение на акне с рецепта или без рецепта, които са по-ефективни и, ако се използват правилно, по-безопасни от това, което можете да си приготвите у дома.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес