Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

При мръсен въздух - ето кои храни ще ви предпазят от последствията му!

19 септември 2023, 12:09 часа

Замърсеният въздух е причина за смърт на повече хора всяка година, отколкото се допускаше досега. Учени установиха, че само един ден контакт с токсични частици може да бъде фатален за организма.

Д-р Агне Мисюте предупреждава за следното.

Замърсяването на въздуха убива 20 000 повече души в Съединените щати всяка година, отколкото се считаше. Световната здравна организация съобщава: вредните емисии са причина за погубване на 4.6 милиона души в целия свят годишно и са особено опасни за възрастните хора.

Учени констатират, че излагането на замърсен въздух само за един ден може да бъде фатално за определени хора, даже ако нивата на замърсяване са под установените граници. В такъв случай няма никакво значение дали пострадалите живеят в град с постоянен смог или в някое село, където има предимно чист въздух. Вредните емисии винаги са много опасни за здравето.

Става дума за малки частици прах, дим и сажди, известни като PM2.5, които са основната заплаха за възрастните хора, според учени от Харвард. Авторите на изследването установяват, че макар и малко намаляване на нивата на озон, който е нестабилна форма на кислород, създадена при контакт на вредните емисии със слънчевата светлина, би спасило 10 000 живота годишно само в Съединените щати. Тези заключения са сторени, след като учени анализирали причините за смъртта на 22 милиона американци. В същото време те подчертават, че малките промени в концентрациите на PM2.5 са рискови специално за по-възрастните хора, но може да не са толкова опасни за децата.

Кой град е с най-мръсния въздух в България?

За по-старите хора, както и за болните, които вече имат проблеми с дишането, мръсният въздух може да е капката, която ще прелее чашата и ще влоши съществуващи респираторни усложнения като астма и други белодробни проблеми. Световната здравна организация информира, че 92% от населението на нашата планета в момента живее в райони, където нивата на замърсяване на въздуха надвишават допустимите нива.

В същото време специалисти посочват 5 продукта, които можете да включите в своето меню, за да бъдете предпазени от мръсния въздух. Все повече обитатели на мегаполисите страдат от смог, а Световната здравна организация счита, че замърсеният въздух е толкова голяма заплаха за здравето, колкото тютюневият дим и затлъстяването.

Червена боровинка. Заредени с антиокислители като витамини C, E и A, боровинките осигуряват пълна защита срещу кожни проблеми, причинени от смог. Плодовете също спомагат в укрепяването на имунната система и борбата с инфекциите. Можете да добавите боровинки към плодови смутита и зърнени храни или да ги ядете сурови.

Учени: Почти навсякъде на Земята хората дишат мръсен въздух

Лимон. Започнете деня си с чаша вода и лимонов сок. Той не само ще помогне за поддържане на достатъчна хидратация, но и ще прочисти организма. Лимонът чисти гърлото, като го освобождава от проблемите, свързани с вдишването на мръсен въздух.

Орехи. Проблемите с дишането и събирането на белодробна слуз са най-чести усложнения, провокирани от излагането на смог. Орехите имат важно значение за профилактиката на белодробните заболявания, като помагат за преодоляване на усложненията от тях. Те са полезни още и затова, че подобряват настроението.

Палмова захар. Богата на желязо, поради което не само повишава съдържанието на хемоглобин, но и увеличава притока на кислород през кръвта. В резултат се защитаваме от мръсен въздух.

Чиста вода. Пийте поне два литра вода дневно, понеже извежда токсините от организма. Поддържането на подходяща хидратация не позволява на смога да причини увреждане на здравето ви.

Внимание! Статията дава само информация, но не и медицинско указание. Обръщайте се за съвет към медик-специалист!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес