Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

При безсъние и хипертония: Няколко причини да ядете стафиди по-често

27 септември 2024, 17:00 часа

Много хора са скептични към стафидите, предпочитайки да ги заменят с прясно грозде и напразно. Диетолози споделят за ползите от стафидите, за които може би не подозирате.

Изненадващо, но факт – стафидите са страхотни в борбата със стреса. Не се нуждаете от допълнителни мерки за намаляване на безпокойството, ако редовно имате стафиди в диетата си.

Стафидите съдържат витамини от група В и никотинова киселина, всички те спомагат за балансирането на централната нервна система.

Още: Пробвате ли ракия от стафиди - няма връщане назад. Ето как се прави!

А хората с безсъние трябва да обърнат специално внимание на сушените плодове.

 

Стафидите са с високо съдържание на антиоксиданти

Стафидите могат да се похвалят с такива компоненти като флавоноиди, катехини и кверцетин. Благодарение на тези елементи, реактивните кислородни видове буквално се неутрализират, което значително намалява вероятността от развитие на възпаление в тялото. Освен всичко друго, антиоксидантите са от съществено значение за добрата мозъчна функция. Според експерти, хората, които редовно консумират грозде, имат няколко пъти по-малък риск от развитие на деменция.

Още: Шепа стафиди на ден правят чудеса с организма ни

 

Наситени са с желязо

Недостигът на желязо е голям проблем за съвременните хора. Най-често жените в репродуктивна възраст се сблъскват с него заради различни проблеми с менструалния цикъл. Разбира се, в този случай не трябва да разчитате само на стафиди, но в случай на недостиг лекарят предписва специална диета и стафидите ще бъдат важна част от нея. Диетологът съветва да ядете стафиди през първата половина на деня, тъй като по това време тялото е най-готово да приеме сложни минерали.

 

Още: Открийте невероятните ползи от пиенето на стафидена вода

Намалява кръвното налягане

Колкото повече остаряваме, толкова по-слаби са нашите кръвоносни съдове и като цяло повечето системи. Ако все по-често изпитвате високо кръвно налягане, не трябва да отлагате посещението на лекар. Освен това, нашият експерт препоръчва да коригирате менюто и да се уверите, че то съдържа стафиди.

Стафидите са с високо съдържание на калий и полифеноли, които намаляват възпалението и стимулират производството на мастни киселини.

Това е необходим момент за поддържане на правилното функциониране на сърдечния мускул.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес