Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прескачане на бебета и още 9 странни традиции по света

18 август 2024, 08:11 часа

Ля Томатина (Испания): Ля Томатина е масов бой с домати, който се провежда всяка година през август в Буньол, Испания. Хиляди участници хвърлят презрели домати един срещу друг в мръсно, изцапано с червени петна празненство. Тази странна традиция започва през 1945 г. и оттогава се е превърнала в голяма туристическа атракция, в която местните жители и посетителите се включват в лудото хвърляне на домати.

Фестивал на бебешките скокове (Испания): В град Кастрило де Мурсия, Испания, Фестивалът на скачащите бебета или „El Colacho“ е уникална традиция, при която мъже, облечени като дяволи, прескачат бебета, лежащи на матраци по улиците. Вярва се, че този странен ритуал, датиращ от XVII в., пречиства бебетата от първородния грях и ги предпазва от зли духове.

Кои са най-странните национални обичаи от различните страни по света?

"Фестивал на стоманения фалос" (Япония): Този японски празник се провежда в Кавазаки всяка година през април. Фестивалът, възникнал през периода Едо, включва гигантски фалически символи и е посветен на плодородието, семейното щастие и безопасното раждане. Участниците носят сложни плавателни съдове с форма на пенис и участват в игриви, разкрепостени празненства.

Борба с пръсти (Англия): В този необичаен спорт, възникнал в Обединеното кралство, състезателите заключват пръстите на краката си и се опитват да притиснат крака на противника си. Този спорт има състезателна лига и дори световно първенство. Това е своеобразно, но изненадващо сериозно занимание, което започва през 70-те години на миналия век като странна алтернатива на армрестлинга.

Фестивал на маймунския бюфет (Тайланд): Фестивалът „Маймунски бюфет“, който се провежда в Лопбури, Тайланд, е празник, организиран за местното население от маймуни. Всяка година през ноември масите се пълнят с плодове, зеленчуци и сладкиши, на които маймуните могат да се насладят. Този необичаен фестивал има за цел да благодари на маймуните за това, че привличат туристи, и е най-важното събитие в годината за града.

Dreikönigstag (Германия): На 6 януари германците празнуват Dreikönigstag, или Богоявление, като пекат специална торта, наречена „Dreikönigskuchen“, която съдържа скрита фигурка. Човекът, който намери фигурата в парчето, се коронова за „крал“ или „кралица“ за деня и често получава малки подаръци или привилегии. Тази традиция е празничен начин да се отбележи краят на коледния сезон.

В Кения ви плюят - най-странните и необичайни 13 традиции по света

Шампионат по носене на съпруга (Финландия): Във Финландия шампионатът по носене на съпруга е ежегодно събитие, в което мъжете се състезават, носейки своите съпруги или партньорки. Обикновено трасето е с дължина около 253,5 метра и целта е да се преодолее за най-кратко време, като по пътя има препятствия, като водни препятствия и препятствия. Победителят често получава като награда бира с теглото на съпругата си.

Холи (Индия): Холи се празнува в цяла Индия и включва хвърляне на ярки прахове и вода един срещу друг. Фестивалът, който отбелязва настъпването на пролетта, е радостно събитие, при което социалните норми се разчупват и всички се включват в цветния хаос.

Танцът на ковчега (Гана): В Гана „танцът на ковчега“ придобива международна известност чрез вирусни видеоклипове. Тази традиция включва екип от носачи на ковчези, които изпълняват сложен танц, докато носят ковчег по време на погребение. Енергичният и ритмичен танц има за цел да отпразнува живота на починалия и да осигури енергично изпращане.

Фестивал на калта в Борйонг (Южна Корея): Всяко лято в град Борйонг се провежда фестивал на калта, който привлича туристи от цял свят. Участниците участват в кални борби, кални спускания и други дейности в гъстата и хлъзгава кал. Фестивалът, който започва през 1998 г., има за цел да популяризира ползите от калта за здравето и е оживен, мръсен празник на лятното забавление.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес