Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пренесете се в ориента с Арабските парфюми

13 декември 2021, 11:13 часа

За да разберете какво представляват арабските парфюми, е важно да проникнете в същината на тяхната композиция. Обичайно тя се състои от пет до десет компонента, съчетанието на които образува „основен акорд“ – това е сърцето на парфюма, неговият естествен аромат. Композицията на парфюмите се дели на шест основни семейства: цитрусови, флорални, кехлибарени, дървесни, шипрови и фужер.

Ориенталските парфюми са представени като „кехлибарено семейство“ и се делят на зелени, цитрусови, флорални, гурман, дървесни, пикантни и кожа. Всяка от тези съставки е универсална в предназначението си, позволявайки на майсторите парфюмеристи да създават както мъжки, така и дамски парфюми, ползвайки едни и същи суровини.

Ярки представители на арабските парфюми

Ванилия

Търсена и желана суровина, която сама по себе си не е сладка. Молекулите ванилин ѝ придават тази нотка, докато всъщност ванилията е разновидност на орхидеята, която вирее в тропическите гори. Ваниловата шушулка започва дългия си път от Мексико, като за пълното ѝ узряване са необходими 18 месеца. Мадагаскарската ванилия е най-скъпата подправка след шафрана. Ароматът е обгръщащ и чувствен. Разнообразието от нотки варира между млечни, медени, кехлибарени, дървесни и пикантни. Понякога можете да усетите дъх на ром и нещо животинско, друг път е по-флорална и цветна. Ванилия ще откриете в мъжкия парфюм Special Oud с неговата опушено-сладка природа от стартови нотки розмарин, преплетени в мускус и сандалово дърво и крепящи се върху портокалов цвят и оуд. Arabia Pure Femme е дамският вариант, в който доминират роза и малина, докато в основата лежат земни нотки сандалово дърво, мускус, дъбов мъх и кехлибар.

Ако вече сте се пренесли въображаемо в ориента може да откриете тези и много други аромати на – Арабски парфюми - Shaikhperfumes.com  

Зърна тонка

Плодът на тропическото дърво, от което произхожда тонката, е във формата на бадеми, пълни със семена. Те са черни, овални и лъскави. Когато изсъхнат, набръчкват се и започват да миришат, като финият аромат се засилва с времето. Тонката има множество ароматни аспекти – дървесни, меки, ванилови, бадемови, тютюневи, а също подобни на шамфъстък, сено или мед. Сред дамските арабски парфюми тонка ще почувствате в Wash Washah, чиито стартови акорди ягода, горчив портокал и розов пипер ще Ви оставят без дъх. Следва основния акорд, съставен от великолепен букет портокалови цветове, османтус, тубероза и жасмин. В основата на парфюма е рядко срещаното кашмирено дърво и амбър. Отличителен мъжки парфюм е енергизиращият Mocha Wood с кафе и лешници, преливащи се в шафран, тютюн и сандалово дърво, като в основата лежат дърво от гваяк и оуд.

Опопонакс

Извлича се от храст, растящ главно в Сомалия и Етиопия. Ароматът му е балсамов, мек, кадифен, но също така земен, близък до смирна. Sumou Platinum е мъжки парфюм с опопонакс, мандарина и касис, следвани от роза и жасмин. Млечен и въздушен завършек предлагат белия мускус и ванилията. Подобно съчетание, но за жени, ще почувствате в Shalimar Oud с мандарина, кедър и бергамот като стартови нотки, роза, жасмин и ирис като вторични, сандалово дърво и кожа като основни.

Оуд

Най-разпознаваемият аромат на изтока – кремообразен, дървесен, екзотичен. Сякаш не е от този свят. Мъжки парфюми като Taariikh Black успяват да уловят неговото неповторимо присъствие, композирайки го наред с мускус, шафран и кехлибар. Подобни опушени нюанси има в Khayali с ванилия и орхидея, Oud Al Shams с гуржум, Al Fursan Oud Edition с мед и шоколад. Дамските парфюми не отстъпват с високото си качество. Amour е отличен пример с нотки лавандула и жасмин, Khaltat Al Dhahabi с роза и пачули или Sabha Wa Musk с лилия и ирис.

Подправки

Шафран, канела, розмарин, черен и розов пипер – почти всяка композиция арабски парфюми има поне една подправка. При някои от тях обаче подправката е стартова нотка. Например кардамон в Romance D Amour Hot и Explorer Black от мъжките парфюми или шафран в VIP Oud и Oud Abiyedh от дамските. Кремообразен, орехов вариант са лешник, какао и кафе, каквито има в Rayaanat Al Oud и в Nukhbat Al Oud.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес