Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прекадяване на Бъдни вечер – как и защо е прието да се прави

09 декември 2021, 11:06 часа

Тамянът е познат на човечеството от древни времена. Той представлява вид смола, идваща от резките на дървото Босвелия. Когато тази смола бъде запалена, произвежда много специфичен мирис, който няма как да бъде сбъркан.

В християнските домове е прието на Бъдни вечер да се прекадява с тамян. Самият ритуал бива придружаван с молитва за здраве, мир и благоденствие.

Какво не се прави на Бъдни вечер?

Прекадяването е един вид молитва към Господ за повече берекет, здраве и успехи през цялата година. Вярва се, че именно тамянът помага за издигането на душите към небето.

Ако сме на служба в църквата и свещеникът ни прекади с тамян, трябва да се поклоним веднъж заради Бога и втори път, заради църквата.

Традицията повелява на Бъдни вечер трапезата да бъде прекадена с тамян. Започва се винаги от най-възрастния и се продължава по старшинство. Не бива да се пропускат и останалите помещения от дома. Започва се от най-външната врата и се минава през всяка стая, включително и ъглите, които не са добре осветени.

Прекадяването завършва на входната врата, след като прагът й бъде преминат. Тогава се изрича молитва към Бог.

Дори да не разполагате със специално кадило, можете да ползвате метална чинийка или друга незапалима подложка. Преди това съдът се нагрява, за да може тамянът да възпроизведе дим от самата топлина.

Това са най-важните неща, които да знаете за прекадяването на Бъдни вечер – как и защо е прието да се прави.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес